Składniki
- 700 g mąki pełnoziarnistej
- 300 g mąki pszennej
- wrzątek do ciasta
- 1 kg kiszonej kapusty
- 100 g wędzonych śliwek
- 1 cebula
- łyżeczka kminku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- szklanka wytrawnego wina czerwonego
- 1 łyżka miodu gryczanego
- 1/4 szklanki oleju lnianego
Sos
- 1 szklanka soku z buraków
- 1 szklanka soku z jabłek
- 3 gałązki tymianku
- sól
- pieprz świeżo mielony
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie
Kapustę drobno posiekać. Na łyżce oleju przesmażyć posiekaną cebulę, liść laurowy i ziele. Dodać kapustę, miód oraz posiekane drobno śliwki i jeszcze chwilę smażyć. Dolać wina i duś. Doprawić solą, pieprzem oraz kminkiem. Gdy wino odparuje, a kapusta wciąż będzie twarda, dodać wody i dusić jeszcze 30 minut. Płyn powinien całkowicie odparować. Do kapusty dodać oleju lnianego. Z mąki i wrzątku zagnieść ciasto na pierogi. Gdy ciasto będzie elastyczne i gładkie, rozwałkować je na stolnicy podsypanej mąką na grubość 2-3 mm. Używając szklanki lub foremki, powykrawać z ciasta krążki. Gotowe wykrojone ciasto nadziać farszem. Pierogi gotować chwilę we wrzątku, osuszyć i przesmażyć na maśle. Buraki i jabłka przepuścić przez sokowirówkę. W rondelku rozpuścić masło, zmniejszyć ogień i dodawać stopniowo mąki, aby powstała jasna zasmażka. Dolać sok, dodać tymianek i sok z cytryny. Doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Gotowym sosem polewać przesmażone pierogi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...