wtorek, 1 października 2013

Smażone pierogi z kiszoną kapustą i wędzoną śliwką, polane sosem buraczano - jabłkowym


Składniki

  •     700 g mąki pełnoziarnistej
  •     300 g mąki pszennej
  •     wrzątek do ciasta
  •     1 kg kiszonej kapusty
  •     100 g wędzonych śliwek
  •     1 cebula
  •     łyżeczka kminku
  •     2 liście laurowe
  •     2 ziarenka ziela angielskiego
  •     szklanka wytrawnego wina czerwonego
  •     1 łyżka miodu gryczanego
  •     1/4 szklanki oleju lnianego


Sos

  •     1 szklanka soku z buraków
  •     1 szklanka soku z jabłek
  •     3 gałązki tymianku
  •     sól
  •     pieprz świeżo mielony
  •     sok z połowy cytryny
  •     4 łyżki masła
  •     2 łyżki mąki pszennej



Przygotowanie
Kapustę drobno posiekać. Na łyżce oleju przesmażyć posiekaną cebulę, liść laurowy i ziele. Dodać kapustę, miód oraz posiekane drobno śliwki i jeszcze chwilę smażyć. Dolać wina i duś. Doprawić solą, pieprzem oraz kminkiem. Gdy wino odparuje, a kapusta wciąż będzie twarda, dodać wody i dusić jeszcze 30 minut. Płyn powinien całkowicie odparować. Do kapusty dodać oleju lnianego. Z mąki i wrzątku zagnieść ciasto na pierogi. Gdy ciasto będzie elastyczne i gładkie, rozwałkować je na stolnicy podsypanej mąką na grubość 2-3 mm. Używając szklanki lub foremki, powykrawać z ciasta krążki. Gotowe wykrojone ciasto nadziać farszem. Pierogi gotować chwilę we wrzątku, osuszyć i przesmażyć na maśle. Buraki i jabłka przepuścić przez sokowirówkę. W rondelku rozpuścić masło, zmniejszyć ogień i dodawać stopniowo mąki, aby powstała jasna zasmażka. Dolać sok, dodać tymianek i sok z cytryny. Doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Gotowym sosem polewać przesmażone pierogi.

Czas na pierogi!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf