Składniki
- 2 średnie żeberka
- 2 cebule
- sos sojowy
- pieprz
- sól
- kminek
- papryka chilli
- ziele angielskie
- liść laurowy
- mąka
- czosnek
Przygotowanie
Żeberka opłukać, podzielić jak nam pasuje. Posypać kminkiem, solą, papryką chilli i obtoczyć w mące. Wrzucić na rozgrzany olej i obsmażyć na złoto - brązowo. Następnie przełożyć do garnka, dodać dwa liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, podlać wodą i dusić. Dla mnie mięso musi być kruche na tyle, by samo odchodziło od kości, wtedy mi smakuje. Tak więc zalać większą ilością wody i na średnim ogniu dusić około 1,5 do 2 godzin. W połowie czasu duszenia, cebulę i parę ząbków czosnku obrać, posiekać, zeszklić i dodać do mięsa, wraz z dwoma łyżkami sosu sojowego. Dusić. Gdy mięso już jest kruche, żeberka wyjąć na talerz, sos oprószyć mąką, wymieszać i zblendować. Będzie gęsty. Doprawić do smaku pieprzem, czosnkiem, chilli, vegetą.. Włożyć żebra, podgotować i podać ... najlepiej smakuje z : surówką z czerwonej kapusty : .
ooo też lubię kruchutkie ciasto, musiały być mega pyszne
OdpowiedzUsuńK