piątek, 11 października 2013

Żeberka w sosie własnym


Składniki
  • 2  średnie żeberka
  • 2 cebule
  • sos sojowy
  • pieprz
  • sól
  • kminek
  • papryka chilli
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • mąka
  • czosnek


Przygotowanie

Żeberka opłukać, podzielić jak nam pasuje. Posypać kminkiem, solą, papryką chilli i obtoczyć w mące. Wrzucić na rozgrzany olej i obsmażyć na złoto - brązowo. Następnie przełożyć do garnka, dodać dwa liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, podlać wodą i dusić. Dla mnie mięso musi być kruche na tyle, by samo odchodziło od kości, wtedy mi smakuje. Tak więc zalać większą ilością wody i na średnim ogniu dusić około 1,5 do 2 godzin. W połowie czasu duszenia, cebulę i parę ząbków czosnku obrać, posiekać, zeszklić i dodać do mięsa, wraz z dwoma łyżkami sosu sojowego. Dusić. Gdy mięso już jest kruche, żeberka wyjąć na talerz, sos oprószyć mąką, wymieszać i zblendować. Będzie gęsty. Doprawić do smaku pieprzem, czosnkiem, chilli, vegetą.. Włożyć żebra, podgotować i podać ... najlepiej smakuje z  : surówką z czerwonej kapusty : .

1 komentarz:

  1. ooo też lubię kruchutkie ciasto, musiały być mega pyszne
    K

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf