środa, 2 października 2013

Domowa Pizza Wiejska


                                                Nie namawiam, ale jest mega pyyszna <3


Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 3/4 szklanki mleka
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • 4 dkg drożdży
  • boczek gotowany
  • kukurydza puszka
  • groszek  zielony puszka
  • jajko
  • cebula
  • pieczarki
  • ser żółty
  • świeży lubczyk
  • łyżka cukru


Przygotowanie
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mąkę przesiać, do dużej miski. W mące zrobić dołek, wlać letnie mleko i dodać roztarte drożdże. Odstawić na chwilę, następnie dodać olej i zagnieść ciasto. Odstawić miskę przykrytą lnianą ściereczkę na jakieś 20 minut.  W tym czasie przygotować sos pomidorowy. Pomidory wraz z sosem przełożyć do rondla, włączyć mały ogień i pomidory rozdrobnić, dodać 3 ząbki startego czosnku i startą w dłoniach bazylię - podgrzać. Pieczarki i cebulę obrać. Pieczarki posiekać na pół talarki, cebulę w cienkie piórka. Ogórka kiszonego (max dwa) pokroić w cienkie plastry. Ser żółty zetrzeć. Gotowany boczek ja na krajalnicy cienko kroję, tak żeby Kraków było widać =). Ciasto rozwałkować, uformować placek okrągły, kwadratowy - co kto lubi. Na bogato nałożyć sos pomidorowy. To podstawa dobrej pizzy, która  nie może absolutnie być sucha. Piekarnik nastawić na 190 stopni. Następnie sypiemy też bogato starty ser, w owym serze zatopią nam się pozostałe składniki. Na serze ułożyć pieczarki, boczek, następnie posypać  osączoną kukurydzą i groszkiem. Na wierzch rzucić jeszcze trochę pieczarek i sera, na środek pizzy wbić jajo, którym należy najpierw potrząsnąć, aby żółtko było w środku. Posypać całość pizzy otartym w rękach oregano. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Podawać z świeżym lubczykiem.


Sos pomidorowy do pizzy
Czas na Pizzę!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf