Nie namawiam, ale jest mega pyyszna <3
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki oliwy
- 3/4 szklanki mleka
- bazylia
- oregano
- sól
- 4 dkg drożdży
- boczek gotowany
- kukurydza puszka
- groszek zielony puszka
- jajko
- cebula
- pieczarki
- ser żółty
- świeży lubczyk
- łyżka cukru
Przygotowanie
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mąkę przesiać, do dużej miski. W mące zrobić dołek, wlać letnie mleko i dodać roztarte drożdże. Odstawić na chwilę, następnie dodać olej i zagnieść ciasto. Odstawić miskę przykrytą lnianą ściereczkę na jakieś 20 minut. W tym czasie przygotować sos pomidorowy. Pomidory wraz z sosem przełożyć do rondla, włączyć mały ogień i pomidory rozdrobnić, dodać 3 ząbki startego czosnku i startą w dłoniach bazylię - podgrzać. Pieczarki i cebulę obrać. Pieczarki posiekać na pół talarki, cebulę w cienkie piórka. Ogórka kiszonego (max dwa) pokroić w cienkie plastry. Ser żółty zetrzeć. Gotowany boczek ja na krajalnicy cienko kroję, tak żeby Kraków było widać =). Ciasto rozwałkować, uformować placek okrągły, kwadratowy - co kto lubi. Na bogato nałożyć sos pomidorowy. To podstawa dobrej pizzy, która nie może absolutnie być sucha. Piekarnik nastawić na 190 stopni. Następnie sypiemy też bogato starty ser, w owym serze zatopią nam się pozostałe składniki. Na serze ułożyć pieczarki, boczek, następnie posypać osączoną kukurydzą i groszkiem. Na wierzch rzucić jeszcze trochę pieczarek i sera, na środek pizzy wbić jajo, którym należy najpierw potrząsnąć, aby żółtko było w środku. Posypać całość pizzy otartym w rękach oregano. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Podawać z świeżym lubczykiem.
Sos pomidorowy do pizzy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...