środa, 2 października 2013

Zupa brokułowa

Składniki
  • 50 dag brokułów
  • 1 l wywaru warzywnego
  • cebula
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • sok z 1 cytryny
  • liść laurowy
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie
Brokuły umyć, podzielić na różyczki, łodygi posiekać. Cebulę obrać i posiekać. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać brokuły i dusić 5 minut pod przykryciem. Następnie oprószyć mąką i dusić jeszcze chwilę. Dodać gorący wywar, doprawić solą, pieprzem i gotować zupę około 15 minut, pod przykryciem i na małym ogniu. Po ugotowaniu zmiksować i podawać z groszkiem ptysiowym, lub grzankami. Można podać ze śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf