wtorek, 29 października 2013

Śledź pod pierzynką

Składniki

  •     6 filetów ze śledzi marynowanych w occie
  •     1 cebula pokrojona w kostkę
  •     1-2 ugotowane buraki
  •     2-3 ugotowane marchewki
  •     2 jajka na twardo
  •     1/2 szklanki majonezu
  •     4 łyżki śmietany
  •     pieprz
  •     sól
  •     cukier
  •     cytryna


Przygotowanie
Majonez połączyć ze śmietaną, wzmocnić smak cytryną, cukrem i pieprzem. Śledzie obrać ze skórki i pokroić w cząstki, dobrze osuszyć na sicie. Cząstki śledzi ułożyć gęsto na dnie półmiska, posypać cebulą i pieprzem, skropić lekko sosem majonezowym. Wierzch przykryć warstwą marchwi ścieranej na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Lekko posolić i obficie skropić sosem majonezowym. Wierzch przykryć warstwą buraczków ścieranych na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Lekko posolić i obficie skropić sosem majonezowym. Całą powierzchnię dania przykryć warstwą jajek startych na tarce.


Śledzie - w każdej postaci

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf