- 6 filetów ze śledzi marynowanych w occie
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1-2 ugotowane buraki
- 2-3 ugotowane marchewki
- 2 jajka na twardo
- 1/2 szklanki majonezu
- 4 łyżki śmietany
- pieprz
- sól
- cukier
- cytryna
Przygotowanie
Majonez połączyć ze śmietaną, wzmocnić smak cytryną, cukrem i pieprzem. Śledzie obrać ze skórki i pokroić w cząstki, dobrze osuszyć na sicie. Cząstki śledzi ułożyć gęsto na dnie półmiska, posypać cebulą i pieprzem, skropić lekko sosem majonezowym. Wierzch przykryć warstwą marchwi ścieranej na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Lekko posolić i obficie skropić sosem majonezowym. Wierzch przykryć warstwą buraczków ścieranych na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Lekko posolić i obficie skropić sosem majonezowym. Całą powierzchnię dania przykryć warstwą jajek startych na tarce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...