poniedziałek, 14 października 2013

Ciasto czekoladowo bananowe


Składniki

Ciasto biszkoptowe
  • 5 jaj
  • 1,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 125 g miękkiego masła
  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 150g cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 6 łyżek prawdziwego cukru waniliowego z kardamonem
  • pół tabliczki mlecznej czekolady

nadzienie
  • 7 bananów
  • sok z jednej cytryny
  • 450 g dżemu wiśniowego

Przygotowanie
Masło rozetrzeć widelcem. Dodać roztopioną w kąpieli wodnej i ostudzoną czekoladę. Zmiksować. Kawę rozpuścić w jednej łyżce gorącej wody, dodać do masy i zmiksować. Dodać cukier i zmiksować. Białka oddzielić od żółtek. Do masy czekoladowej dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu masę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą czekoladową. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, piec w temperaturze 170 stopni 30 minut. Ciasto ostudzić, przekroić na pół.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i dodać to ubitej śmietanki, zmiksować. Około 1/3 masy odłożyć na bok do reszty zetrzeć na drobnej tarce czekoladę. Pierwszą część ciasta posmarować grubo dżemem, na który ułożyć banany. Banany polać sokiem z jednej cytryny. Następnie wyłożyć śmietanę z czekoladą. Przykryć drugą częścią ciasta, na wierzch rozsmarować cienką warstwę dżemu, śmietanki, którą to posypać startą czekoladą. Schłodzić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf