Składniki
Ciasto biszkoptowe
- 5 jaj
- 1,5 tabliczki mlecznej czekolady
- 125 g miękkiego masła
- 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 150g cukru
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem
- 300 ml śmietanki 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 6 łyżek prawdziwego cukru waniliowego z kardamonem
- pół tabliczki mlecznej czekolady
nadzienie
- 7 bananów
- sok z jednej cytryny
- 450 g dżemu wiśniowego
Przygotowanie
Masło rozetrzeć widelcem. Dodać roztopioną w kąpieli wodnej i ostudzoną czekoladę. Zmiksować. Kawę rozpuścić w jednej łyżce gorącej wody, dodać do masy i zmiksować. Dodać cukier i zmiksować. Białka oddzielić od żółtek. Do masy czekoladowej dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu masę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą czekoladową. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, piec w temperaturze 170 stopni 30 minut. Ciasto ostudzić, przekroić na pół.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i dodać to ubitej śmietanki, zmiksować. Około 1/3 masy odłożyć na bok do reszty zetrzeć na drobnej tarce czekoladę. Pierwszą część ciasta posmarować grubo dżemem, na który ułożyć banany. Banany polać sokiem z jednej cytryny. Następnie wyłożyć śmietanę z czekoladą. Przykryć drugą częścią ciasta, na wierzch rozsmarować cienką warstwę dżemu, śmietanki, którą to posypać startą czekoladą. Schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...