piątek, 11 października 2013

Domowa nutella ze śliwkami

Coś przepysznego dla łasuchów

Składniki
  • 2 kg śliwek węgierek
  • 2 tabliczki czekolady - u mnie Wedel Extra Mleczna Tatrzańska
  • parę łyżek kakao
  • można dodać kilka łyżek rumu - pominęłam ze względu na małe dziecko

Przygotowanie

Śliwki opłukać, wypestkować. Owoce włożyć do garnka, smażyć około dwie godziny, uważając aby się nie przypaliły, należy  je mieszać. Można też je dusić 4 godziny na małym ogniu, wtedy nie mieszać.  W czasie smażenia powideł ubędzie ich, woda odparuje, powinno mieć to dość gęstą konsystencję.  Powidła należy zblendować, najlepiej jak trochę ostygną, ponieważ blendując gorące - tępią się noże ! Dodać czekoladę połamaną w kostki, kakao, opcjonalnie alkohol i ponownie poddusić. Można dodać cynamon i goździki, wszak ja wybrałam wersję bardziej czekoladową :D
Najlepsze powidła są smażone trzy krotnie przez kolejno trzy dni, ale już nie mogliśmy się doczekać,  żeby spróbować :)
Gorące powidła należy włożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować 15 - 20 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf