Coś przepysznego dla łasuchów |
Składniki
- 2 kg śliwek węgierek
- 2 tabliczki czekolady - u mnie Wedel Extra Mleczna Tatrzańska
- parę łyżek kakao
- można dodać kilka łyżek rumu - pominęłam ze względu na małe dziecko
Przygotowanie
Śliwki opłukać, wypestkować. Owoce włożyć do garnka, smażyć około dwie godziny, uważając aby się nie przypaliły, należy je mieszać. Można też je dusić 4 godziny na małym ogniu, wtedy nie mieszać. W czasie smażenia powideł ubędzie ich, woda odparuje, powinno mieć to dość gęstą konsystencję. Powidła należy zblendować, najlepiej jak trochę ostygną, ponieważ blendując gorące - tępią się noże ! Dodać czekoladę połamaną w kostki, kakao, opcjonalnie alkohol i ponownie poddusić. Można dodać cynamon i goździki, wszak ja wybrałam wersję bardziej czekoladową :D
Najlepsze powidła są smażone trzy krotnie przez kolejno trzy dni, ale już nie mogliśmy się doczekać, żeby spróbować :)
Gorące powidła należy włożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować 15 - 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...