wtorek, 29 października 2013

Roladka śledziowa

Składniki
  • 4 śledzie
  • 150g kiszonej kapusty
  • 2 małe cebule
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1 ugotowana marchew
  • natka pietruszki
  • 4 cytryny
Przyprawy
  • pieprz mielony
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego i gorczycy

Ponadto
  • patyczki do spinania śledzi


Przygotowanie

Śledzie wymoczyć, odfiletować. Kiszoną kapustę drobno posiekać. Cebulę, paprykę, marchew i pietruszkę drobno pokroić, dodać do kapusty, wymieszać. Posypać pieprzem. Farsz nałożyć na połówki śledzi, zrolować, spiąć patyczkami. Cytryny wycisnąć. Dodać tyle wody ile soku, doprawić przyprawami, zagotować. Śledzie ułożyć w słoiku i zalać zalewą z cytryny. Potrawę przygotować 3 dni przed Wigilią (bądź inną okazją). Śledzie - w każdej postaci

2 komentarze:

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf