- 4 śledzie
- 150g kiszonej kapusty
- 2 małe cebule
- 1 średnia czerwona papryka
- 1 ugotowana marchew
- natka pietruszki
- 4 cytryny
- pieprz mielony
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego i gorczycy
Ponadto
- patyczki do spinania śledzi
Przygotowanie
Śledzie wymoczyć, odfiletować. Kiszoną kapustę drobno posiekać. Cebulę, paprykę, marchew i pietruszkę drobno pokroić, dodać do kapusty, wymieszać. Posypać pieprzem. Farsz nałożyć na połówki śledzi, zrolować, spiąć patyczkami. Cytryny wycisnąć. Dodać tyle wody ile soku, doprawić przyprawami, zagotować. Śledzie ułożyć w słoiku i zalać zalewą z cytryny. Potrawę przygotować 3 dni przed Wigilią (bądź inną okazją).
Ciekawy, nawet bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Muszę go wypróbować:)
OdpowiedzUsuńhttp://zycnieumieracania.blogspot.com/