- 5 g oliwy
- 140 g fileta z kurczaka
- 1/5 małego pora
- mała cebula
- pomidor
- przecier pomidorowy (2 łyżki)
- czosnek tarty
- kurkuma
- zioła prowansalskie
- słodka papryka
- chilli
- kawałek świeżej czerwonej papryki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Fileta opłukać, przekroić wzdłuż na dwa cienkie kotlety. Do miseczki wsypać po pół łyżeczki kurkumy, czosnku, soli, papryk słodkiej i chilli, wymieszać i natrzeć mięso. Włożyć do naczynia i schować do lodówki. Cebulę opłukać, posiekać w cienkie piórka. Pora opłukać, pokroić w cienkie krążki, część odłożyć do posypania dania. Pomidora i paprykę opłukać. Paprykę pokroić w cienkie paski, pomidora w drobną kostkę. Na patelkę nalać 2 g oliwy i przełożyć wszystkie warzywa, podsmażać około pięciu minut, dodać dwie łyżki przecieru pomidorowego, wymieszać i dolać szklankę wody. Na osobną patelkę wlać 3 g oliwy i położyć filety, posmażyć około minuty z każdej strony i włożyć do pomidorowego sosu. Wody będzie ubywało, więc trzeba dolewać. Mięso dusić dwadzieścia minut, mieszając i dolewając wody. Doprawić dodając po pół łyżeczki każdej przyprawy, (chilli do smaku, ja dałam łyżeczkę całą ponieważ lubię ostre) soli do smaku. Po 20 - 30 minutach wyjąć pierś ułożyć na talerzu, zwiększyć gaz i mieszać sos, aby się nie przypalił, a woda odparowała. Sosem polać mięso. Posypać porem. Podawać z ryżem, ziemniakami lub kopytkami (ale to już mniej dietetycznie) i opcjonalnie surówką.
O ciekawe, składniki wszystkie mam, chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńSTRONA GŁUPIA CHCE DAĆ PRZEPIS NA KOMPA ŻEBY WYDRUKOWAĆ A TU NIE KOPIUJ
OdpowiedzUsuńFaktycznie, bardzo głupia. A ta! Niedobra! Jestem za używaniem długopisu. Interpunkcji itd. :D Pozdrawiam...
OdpowiedzUsuń