Składniki:
- 500 g mąki
- 200 g cukru
- 3 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 1 szklanki wody
Dekoracja:
- biały lukier
- pisaki cukrowe
- gotowe serduszka z czekolady
- wstążki
Przybory:
- pędzel z naturalnego włosia
- foremka do wycinania ciastek
- słomka do wycięcia otworu na wstążkę
sposób przyrządzania:
Miód z cukrem podgrzewaj, aż się roztopi, a następnie dodaj ok. 1 szklanki wody i zagotuj (3 min).
Gdy miód przestygnie, dodaj przyprawę korzenną, sodę i roztrzepane jaja. Mieszaj wszystko, stopniowo dodając mąkę. Ciasto dokładnie wyrób rękami i schowaj do lodówki na 30 min.
W tym czasie blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkuj na grubość ok. 0,5 do 1 cm i wykrawaj pierniczki różnymi foremkami. Jeżeli nie masz foremek, to: na papierze do pieczenia narysuj lub wydrukuj ulubione kształty, wytnij je nożyczkami, przyłóż do ciasta i wycinaj po krawędzi nożem. W każdym pierniczku zrób przy pomocy słomki otwór na wstążkę.
Pierniczki układaj na blasze w równych odległościach. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170° przez ok. 15 min. Upieczone pierniki pokryj cienką warstwą białego lukru, a następnie ozdób czekoladowym serduszkiem lub innym kształtem. Możesz też ozdobić pierniczki gotowymi polewami i lukrami.
Pisakami cukrowymi napisz imię osoby, której chcesz dać prezent. Pozostaw do wyschnięcia i przeciągnij przez zrobiony wcześniej otwór wstążkę. „Wizytówkę pierniczek” przywiąż do prezentu.
Z podanej ilości składników przygotujesz ok. 12 - 15 wizytówek.
Jak marzenie!
OdpowiedzUsuńDorzucam pierniczki do prezentów dla bliskich;)
OdpowiedzUsuńTwój przepis jest znacznie szybszy bo moje ciasto leży tydzień w zimnym,więc z przyjemnością z niego skorzystam;)))