Składniki
na spód
- 40dkg ciastek z czekoladą
- 3/4kostki Kasi
- ( jeśli ciastka są bez dodatków można dodać 50g czekolady lub kakao)
na sernik
- 1 kg twarogu zmielonego
- 2całe jajka + 4 żółtka
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 litramleka
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- prawdziwy cukier waniliowy
- aromat waniliowy
pianka
- 4 białka
- wiórki kokosowe
- 0,5 szklanki cukru
Przygotowanie
W garnku roztopić margarynę, pokruszyć ciastka z czekolad, chwile podgotować, aż rozpuści się nam czekolada i margaryna. Całość najlepiej zblendować na gładką masę. I wyłożyć na blaszkę. Ja najpierw wykładam blachę do pieczenia, papierem do tego przeznaczonym, sernik łatwo przechodzi blachą :)
Do wysokiego naczynia włożyć ser, cukier, olej, 2 jaja, 4 żółtka, cukier waniliowy, aromat i zmiksować. Oddzielone białka schować do lodówki. Do 0,5 litra zimnego mleka dodać i rozprowadzić 2 budynie waniliowe. Do masy serowej wlać owy budyń, i na 1-2 obrotach zmiksować.
Masę serową wylać delikatnie na masę herbatnikową, żeby nie poszły nam herbatniki w górę.
Włożyć do nagrzanego piekarnika piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec czasu pieczenia białka ubić z cukrem na sztywną i błyszczącą pianę. Wyłożyć na gorący sernik grubszą warstwę wiórków kokosowych i pianę z białek(po upływie 40 minut pieczenia) i ponownie włożyć do piekanika zapiekać jeszcze ok 20-25 minut na mniejszej temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu ciasto powinno ostygnąć i następnie poleżeć parę godzin w piekarniku.
Ciasto puszyste, nie za słodkie - bardziej serowe.
Jeeej! Kocham sernik! *.*
OdpowiedzUsuńTo zrób - bardzo łatwy jest:) Mój Luby tez kocha, więc musiałam opanować tę sztukę :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto;)
OdpowiedzUsuńPyszniejszego Sernika w życiu nie jadłam.:)
OdpowiedzUsuńPyszniejszego Sernika w Życiu nie jadłam:)
OdpowiedzUsuń