czwartek, 3 października 2013

Kaczka z cytrusami

Składniki:
  • · kaczka
  • · włoszczyzna
  • · 2 łyżki oliwy
  • · 50 dag cytrusów : pomarańczy, czerwonych grapefruitów lub mandarynek
  • · kieliszek likieru pomarańczowego
  • · 5 dag rodzynków
  • · majeranek
  • · sól


Sposób wykonania :
Kaczkę natrzeć solą i majerankiem, polać oliwa i obrumienić w dobrze nagrzanym piekarniku.
Z włoszczyzny przygotować pół litra wywaru, zalać nim kaczkę, dodać sparzone wrzątkiem rodzynki i dusić pod przykryciem.
Gdy kaczka będzie miekka, oblać ją sokiem wyciśniętym z połowy cytrusów wymieszanym z likierem i sosem do duszenia.
Następnie podzielić na porcje i udekorowac plastrami pozostałych owoców.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf