czwartek, 10 października 2013

Jabłko w cieście francuskim z orzechami


Składniki
  • cynamon
  • słodkie jabłka
  • mrożone ciasto francuskie
  • orzechy włoskie
  • jajko

Przygotowanie

Ciasto należy pozostawić w temperaturze pokojowej, aby się rozmroziło. Jabłka umyć, obrać, Wyjąć gniazda nasienne. Orzechy posiekać i wymieszać cynamonem. Napełnić nimi jabłka. na środek kwadratu ciasta położyć jabłka, brzegi ciasta podnieść do góry i zlepić. Jabłka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 25 minut w 220 stopniach.

Orzech włoski najczęściej kojarzy nam się ze smaczną przekąską
zjadaną w czasie zimy lub dodawaną do ciast.
Tymczasem właściwości orzecha włoskiego są szeroko
wykorzystywane w medycynie i kosmetologii.
Liście orzecha włoskiego od dawna wykorzystywane są w leczeniu cukrzycy, krzywicy
czy pasożytów przewodu pokarmowego.
Z kolei nalewka orzechowa jest stosowana do leczenia zaburzeń układu pokarmowego, a szczególnie biegunki.
Orzech włoski jest również wykorzystywany w kosmetologii, np. do produkcji kremów, peelingów czy balsamów brązujących







Jabłko z cynamonem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf