piątek, 11 października 2013

Pierś kurczaka w cieście francuskim


Składniki
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • mrożone ciasto francuskie
  • kilka pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • papryka chilli


Przygotowanie
Pierś opłukać, z błon etc oczyścić. Pokroić na kotlety, rozklepać, bądź nie - wedle uznania, zależy czy chcemy mieć dużo mięsa w cieście, czy też mniej. Filety przyprawić. Pieczarki obrać, obsmażyć na maśle, lekko osolić. Na kwadratowy kawałek ciasta położyć pierś. wokół kotletów naciąć ciasto w równoległe pasy zarówno po jednej jak i drugiej stronie. Na fileta kładziemy nie osączone z masła pieczarki. Tym naciętymi paskami ciasta naprzemiennie oplatać mięso. Piec w 200 stopniach między 20- 30 minut, aż ciasto będzie złoto - brązowe. Podawać z surówką, puree, pieczonymi ziemniakami, frytkami i u mnie obowiązkowo z sosem czosnkowym :)

3 komentarze:

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf