piątek, 11 października 2013

Muffiny na maślance z jabłkiem



Składniki
  • cynamon
  • syrop klonowy
  • 2 jabłka
  • 280 g mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 250 g maślanki
  • 1 i 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy

Przygotowanie
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z nasiennych gniazd, pokroić w drobną kosteczkę. Posypać cynamonem, jeśli nie są to słodkie owoce, posypać również cukrem. Przesiać mąkę, wymieszać z 150 g cukru, sodą i solą. Dodać miękkie masło, jajo, maślankę i cukier waniliowy. Wymieszać, dodać jabłka i raz jeszcze wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek (3/4 wysokości). Posypać cynamonem i kroplą syropu klonowego. Piec 18 - 20 minut w 180 - 200 stopniach.



Jabłko z cynamonem

1 komentarz:

  1. musiały być pyszne, na maślance zawsze wychodzą takie delikatne
    Kama

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf