Składniki
- cynamon
- syrop klonowy
- 2 jabłka
- 280 g mąki
- 100 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 250 g maślanki
- 1 i 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- cukier waniliowy
Przygotowanie
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z nasiennych gniazd, pokroić w drobną kosteczkę. Posypać cynamonem, jeśli nie są to słodkie owoce, posypać również cukrem. Przesiać mąkę, wymieszać z 150 g cukru, sodą i solą. Dodać miękkie masło, jajo, maślankę i cukier waniliowy. Wymieszać, dodać jabłka i raz jeszcze wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek (3/4 wysokości). Posypać cynamonem i kroplą syropu klonowego. Piec 18 - 20 minut w 180 - 200 stopniach.
musiały być pyszne, na maślance zawsze wychodzą takie delikatne
OdpowiedzUsuńKama