czwartek, 3 października 2013

Grzyby marynowane

Składniki
  • 1 kg świeżych grzybów
  • kilka małych cebulek - szalotka - lub zwykła, ale naprawdę malutkie główki
  • marchew
  • gorczyca
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • goździki
  • cynamon
  • czosnek
    + kwasek cytrynowy

zalewa
  • 400 ml wody
  • 200 ml octu (10%)
  • 8 płaskich łyżeczek cukru
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie

Do marynowania można dać: pieczarki, boczniaki, borowiki, maślaki, gąski, kurki, rydze, opieńki.
Grzyby umyć, oczyścić. Zagotować w lekko osolonej wodzie z kwaskiem cytrynowym.
Odcedzić, przelać przegotowaną zimną wodą. Ułożyć grzyby w słoikach. [ja na dno słoika układam marchew w plastrach, ząbek czosnku i małą cebulkę - ładnie to wygląda :)]. Dodać kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, można kawałek chrzanu, ja dodaję jeszcze szczyptę cynamonu i 3 goździki (bo lubię:))  i jeden listek laurowy.
Następnie przygotować zalewę. Zagotować wodę z solą, cukrem i octem. Zalać grzyby gorącą zalewą. Słoiki od razu zamknąć. Pasteryzować 15 minut. Po pasteryzacji słoiki ułożyć do góry dnem.
O SMAKU GRZYBÓW decyduje zalewa! tzn mniej kwaśne - mniej octu, i z gorczycą też nie należ przesadzać.

Bez pasteryzacji
Podgotować grzybki z cebulką. Następnie zalewa - gotować wodę, ocet, marchew, czosnek, przyprawy. Grzyby ułożyć na wysokość 3/4 słoika, zalać gorącą zalewą. Szczelnie zamknąć.

Jedne i drugie są wspaniałe :)

2 komentarze:

  1. podziwiam za checi wszystkie dania piekne, domowe bez dodatkow typu fix,

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis, przydał się :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf