niedziela, 20 października 2013

Puszysty pasztet


Składniki
  (mięso bez kości)
  •     2 kg mieszanki mięsa wieprzowego (karkówka, szynka, łopatka, podgardle)
  •     ok 0,5 kg surowego boczku
  •     ok 0,5 kg wątroby wieprzowej
  •     2 bułki kajzerki
  •     2 duże cebule
  •     włoszczyzna ( 2 marchewki, pół selera, 2 pietruszki, por)
  •     4 jajka
  •     3 liście laurowe
  •     3 ziarna ziela angielskiego
  •     3 ziarna jałowca
  •     pół szklanki  suszonych grzybów (wzbogacona wersja mojego przepisu - warto)
  •     1 łyżka warzywka
  •     1 kostka rosołowa
  •     8 ziaren czarnego pieprzu
  •     0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  •     spora gałązka rozmarynu (ewentualnie łyżeczka suszonego)


Przygotowanie

Do dużego garnka włożyć warzywa (bez cebuli ! ), mięso (bez wątroby !), zalać je wodą dodać wszystkie przyprawy i grzyby. Wszystko gotować do miękkości, pod koniec gotowania wrzucić wątrobę (gotować jeszcze około 15 minut). Mięso, warzywa i przyprawy odcedzić z wywaru i ostudzić. W wywarze namoczyć bułeczki.
Aby uzyskać kremową konsystencję pasztetu wszystko (warzywa, mięso, bułki, przyprawy i surowe cebule) zemleć dwa - trzy razy! Po dokładnym zmieleniu dodać wywar, na którym gotowaliśmy mięso, a następnie należy  sprawdzić czy pasztet jest wystarczająco doprawiony.
Dodać żółtka, i dokładnie mieszamy. Cztery białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać je do naszego pasztetu i bardzo delikatnie wymieszać.
Wszystko przełożyć do keksowych foremek. Piec około godziny w 180 stopniach.
Jednak najlepiej jest co jakiś czas sprawdzać patyczkiem, czy nasz paszet jest juz upieczony!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf