Składniki
(mięso bez kości)
- 2 kg mieszanki mięsa wieprzowego (karkówka, szynka, łopatka, podgardle)
- ok 0,5 kg surowego boczku
- ok 0,5 kg wątroby wieprzowej
- 2 bułki kajzerki
- 2 duże cebule
- włoszczyzna ( 2 marchewki, pół selera, 2 pietruszki, por)
- 4 jajka
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna jałowca
- pół szklanki suszonych grzybów (wzbogacona wersja mojego przepisu - warto)
- 1 łyżka warzywka
- 1 kostka rosołowa
- 8 ziaren czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- spora gałązka rozmarynu (ewentualnie łyżeczka suszonego)
Przygotowanie
Do dużego garnka włożyć warzywa (bez cebuli ! ), mięso (bez wątroby !), zalać je wodą dodać wszystkie przyprawy i grzyby. Wszystko gotować do miękkości, pod koniec gotowania wrzucić wątrobę (gotować jeszcze około 15 minut). Mięso, warzywa i przyprawy odcedzić z wywaru i ostudzić. W wywarze namoczyć bułeczki.
Aby uzyskać kremową konsystencję pasztetu wszystko (warzywa, mięso, bułki, przyprawy i surowe cebule) zemleć dwa - trzy razy! Po dokładnym zmieleniu dodać wywar, na którym gotowaliśmy mięso, a następnie należy sprawdzić czy pasztet jest wystarczająco doprawiony.
Dodać żółtka, i dokładnie mieszamy. Cztery białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać je do naszego pasztetu i bardzo delikatnie wymieszać.
Wszystko przełożyć do keksowych foremek. Piec około godziny w 180 stopniach.
Jednak najlepiej jest co jakiś czas sprawdzać patyczkiem, czy nasz paszet jest juz upieczony!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...