Aronia jest bogata w witaminę E, C, witaminy B, kwas foliowy, beta karoten, błonnik, mikroelementy np. potas, wapń, żelazo, magnez oraz cynk, posiada również ogromne ilości wtórnych substancji roślinnych. |
Wiele doniesień mówi o skutecznym działaniu owoców aronii w leczeniu lub łagodzeniu dolegliwości lub chorób takich jak:
Stany zapalne żołądka
Choroby jelitowe
Choroby wątroby
Choroby skórne
Alergie
Cukrzyca
Gruźlica
Szkarlatyna
Infekcje dróg moczowych
Choroba tarczycy
Zawarty w aronii sorbit, odpowiednik cukru nie tylko korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi przez co świetnie nadaje się dla osób chorych na cukrzycę. Sorbit jest również idealną alternatywą dla zwykłego cukru minimalizując tym samym ryzyko próchnicy. Słodycz płynąca z aronii jest zatem nie tylko krzepiąca ale i zdrowa.
Związki zawarte w aronii przyspieszają gojenie ran, poprawiają wzrok a także regulują ciśnienie krwi. Bogactwo witamin doskonale wspiera w walce z infekcjami oraz zwiększa ogólną odporność organizmu.
Działanie bioflawonoidów z aktywnością witaminy P w połączeniu z pozostałymi składnikami mineralnymi oraz witaminami zapobiega odkładaniu się cholesterolu w arteriach działając przy tym również korzystnie na układ nerwowy.
Składniki
- 2kg aronii
- 1kg cukru
- 5 szklanek wody
Przygotowanie
Owoce aronii są bardzo goryczkowate, więc warto ugotować je z liścmi wiśni, jeśli nie posiadamy to zamrozić je na co najmniej 24 godziny.
W garnku zagotować wodę z cukrem. Do gotującej się wody dodać owice, ponownie zagotować. Ostudzić, odcedzić owoce. Ponownie zagotować i gorący sok przelać do słoików/buteleczek.
P.S - Nie wyrzucajmy owoców - zróbmy konfiturę :)
Konfitura z aronii z jabłkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...