Składniki
- 0,5 kg mięsa jagnięcego lub indyczego
- pomidory w puszce
- czosnek
- pieprz
- kmin rzymski
- natka pietruszki
- zielona cebulka
- koncentrat pomidorowy
- majeranek
- chilli
- mąka ziemniaczana
- słodka papryka
- imbir
Przygotowanie
Mięso zmielić. Natkę i cebulkę opłukać, posiekać, dodać do mięsa wraz z solą, pieprzem, dwoma startymi ząbkami czosnku, dwoma łyżkami mąki i łyżką kminu - wymieszać dokładnie. Mięso uformować w niewielkie kuleczki, obtoczyć w mące. Na patelce rozgrzać olej z posiekanym drobno czosnkiem, kminem i chilli - w tym obsmażyć pulpety. W osobnym garnku zrobić sos. Wlać pomidory w puszce, koncentrat - u mnie bogato - lubię intensywny pomidorowy smak. Pogrzać, dodać trochę soli, majeranku i imbiru. Jeśli bardzo gęsty dodać pół szklanki wody. Włożyć do sosu pulpety i dusić na małym ogniu. Z 25 minut niech pyrkają.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...