czwartek, 3 października 2013

Pulpety marokańskie




Składniki
  • 0,5 kg mięsa jagnięcego lub indyczego
  • pomidory w puszce
  • czosnek
  • pieprz
  • kmin rzymski
  • natka pietruszki
  • zielona cebulka
  • koncentrat pomidorowy
  • majeranek
  • chilli
  • mąka ziemniaczana
  • słodka papryka
  • imbir

Przygotowanie
Mięso zmielić. Natkę i cebulkę opłukać, posiekać, dodać do mięsa wraz z solą, pieprzem, dwoma startymi ząbkami czosnku, dwoma łyżkami mąki i łyżką kminu - wymieszać dokładnie. Mięso uformować w niewielkie kuleczki, obtoczyć w mące. Na patelce rozgrzać olej z posiekanym drobno czosnkiem, kminem i chilli - w tym obsmażyć pulpety. W osobnym garnku zrobić sos. Wlać pomidory w puszce, koncentrat - u mnie bogato - lubię intensywny pomidorowy smak. Pogrzać, dodać trochę soli, majeranku i imbiru. Jeśli bardzo gęsty dodać pół szklanki wody. Włożyć do sosu pulpety i dusić na małym ogniu. Z 25 minut niech pyrkają.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf