środa, 16 października 2013

Pierś gęsia ze śliwkami


Składniki
  • 1 gęsia pierś
  • 20 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 1/2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz

Przygotowanie
Sól wymieszać z majerankiem i cukrem. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć ową mieszanką i zostawić na co najmniej  dwie godziny w chłodnym miejscu. Śliwki opłukać i namoczyć. Gęsinę włożyć do naczynia żaroodpornego i upiec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Kiedy mięso zacznie się rumienić, śliwki osączyć, obłożyć nimi pierś i dopiec mięso do miękkości, Podawać najlepiej z kluskami francuskimi, lub ryżem na sypko.

*Zamiast śliwek można użyć jabłek, moreli lub gruszek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf