Składniki
- 1 gęsia pierś
- 20 dag suszonych śliwek bez pestek
- 1/2 łyżki majeranku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
Przygotowanie
Sól wymieszać z majerankiem i cukrem. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć ową mieszanką i zostawić na co najmniej dwie godziny w chłodnym miejscu. Śliwki opłukać i namoczyć. Gęsinę włożyć do naczynia żaroodpornego i upiec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Kiedy mięso zacznie się rumienić, śliwki osączyć, obłożyć nimi pierś i dopiec mięso do miękkości, Podawać najlepiej z kluskami francuskimi, lub ryżem na sypko.
*Zamiast śliwek można użyć jabłek, moreli lub gruszek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...