niedziela, 27 października 2013

Pieczona szynka wieprzowa z sosem

Składniki
  
  • szynka wieprzowa (do kilograma)
  • 3 łyżki oliwy
  • sól czosnkowa
  • pieprz biały
  • majeranek
  • kilka podgrzybków suszonych
  • śmietana 30%
  • ziarna jałowca
  • sól


Przygotowanie

Mięso opłukać, osuszyć. Oliwę wymieszać z ziołami i zamarynować mięso. Włożyć do rękawa do pieczenia i podlać szklanką bulionu. Piec godzinę w 180 stopniach. Pod koniec  pieczenia rękaw należy rozciąć, ale tylko z góry, aby sos się nie wylał. Po wyciągnięciu mięsa, sos zlać do rondla, dodać uprzednio namoczone grzyby, kilka ziaren jałowca zagotować. Następnie zlać sos przez sitko, dodać śmietanę 30 %, doprawić i poddusić. Mięso pokroić w plastry, polać sosem, bądź podać sos w sosjerce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf