- szynka wieprzowa (do kilograma)
- 3 łyżki oliwy
- sól czosnkowa
- pieprz biały
- majeranek
- kilka podgrzybków suszonych
- śmietana 30%
- ziarna jałowca
- sól
Przygotowanie
Mięso opłukać, osuszyć. Oliwę wymieszać z ziołami i zamarynować mięso. Włożyć do rękawa do pieczenia i podlać szklanką bulionu. Piec godzinę w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia rękaw należy rozciąć, ale tylko z góry, aby sos się nie wylał. Po wyciągnięciu mięsa, sos zlać do rondla, dodać uprzednio namoczone grzyby, kilka ziaren jałowca zagotować. Następnie zlać sos przez sitko, dodać śmietanę 30 %, doprawić i poddusić. Mięso pokroić w plastry, polać sosem, bądź podać sos w sosjerce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...