- mniej więcej 20 rurek makaronu cannelloni
- ser grana padano
- 800 g mięsa mielonego, wołowego
- 1 jajo
- pieprz
- sól
- chilli
- czosnek
- masło
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
- 2 puszki pomidorów z czosnkiem i cebulą
- mleko
- gałka muszkatołowa
- vegeta
- imbir
Przygotowanie
Mięso przełożyć do miski i dodać jajo, doprawić pieprzem i wymieszać. Na maśle podsmażyć trzy posiekane ząbki czosnku, i cebulę posiekaną w kostkę, dodać do tego mielone i pomidory z puszki wraz z sosem i poddusić około 10 minut, doprawić i wymieszać. Tym farszem nadziać makaron. Można mięso zrobić pół z sosem pomidorowym, drugie pół bez i faszerować pół na pół. Ser grana padano zetrzeć na dużych oczkach. W drugim garnku rozpuścić 1/5 kostki masła, dodać mąkę i podsmażyć ją na złoto dolać mleka i teraz ilość mąki i mleka zależy od tego ile chcemy uzyskać sosu i ile zrobiliśmy rurek. Sos powinien być gęsty. Ja dodałam do masła 4-5 łyżek mąki i około 400 ml mleka. Sos beszamelowy należy energicznie mieszać, aby nam się nie przypalił!!! Drugą ręką dodać imbir, gałkę muszkatołową i starty ser, ewentualnie vegetę. Wymieszać, gotować dwie minutki i ciepłym polać makaron. Całość oprószyć jeszcze startym serem. Piec 40 minut w 190 stopniach. Następnie trzeba dać daniu ostygnąć, żeby przy krojeniu się nie rozwaliło.
To jest pyszne! Dużo lżejsze i delikatniejsze od lazanii. Kocham włoskie dania omomom
OdpowiedzUsuńKasia