poniedziałek, 21 października 2013

Cannelloni pod beszamelem

Składniki


  •    mniej więcej 20 rurek makaronu cannelloni
  •    ser grana padano
  •    800 g mięsa mielonego, wołowego
  •    1 jajo
  •    pieprz
  •    sól
  •    chilli
  •    czosnek
  •    masło
  •    2 cebule
  •    2 łyżki oliwy z oliwek
  •    1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
  •    2 puszki pomidorów z czosnkiem i cebulą
  •    mleko
  •    gałka muszkatołowa
  •    vegeta
  •    imbir


Przygotowanie

Mięso przełożyć do miski i dodać jajo, doprawić pieprzem i wymieszać. Na maśle podsmażyć trzy posiekane ząbki czosnku, i cebulę posiekaną w kostkę, dodać do tego mielone i pomidory z puszki wraz z sosem i poddusić około 10 minut, doprawić i wymieszać. Tym farszem nadziać makaron. Można mięso zrobić pół z sosem pomidorowym, drugie pół bez i faszerować pół na pół. Ser grana padano zetrzeć na dużych oczkach. W drugim garnku rozpuścić 1/5 kostki masła, dodać mąkę i podsmażyć ją na złoto dolać mleka i teraz ilość mąki i mleka zależy od tego ile chcemy uzyskać sosu i ile zrobiliśmy rurek. Sos powinien być gęsty. Ja dodałam do masła 4-5 łyżek mąki i około 400 ml mleka. Sos beszamelowy należy energicznie mieszać, aby nam się nie przypalił!!! Drugą ręką dodać imbir, gałkę muszkatołową i starty ser, ewentualnie vegetę. Wymieszać, gotować dwie minutki i ciepłym polać makaron. Całość oprószyć jeszcze startym serem. Piec 40 minut w 190 stopniach. Następnie trzeba dać daniu ostygnąć, żeby przy krojeniu się nie rozwaliło.




1 komentarz:

  1. To jest pyszne! Dużo lżejsze i delikatniejsze od lazanii. Kocham włoskie dania omomom
    Kasia

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf