Malinowy sok to powszechnie używany środek napotny, stosowany w przeziębieniach czy zapaleniu oskrzeli. Nie ma chyba w Polsce kuchni, w której podczas jesiennych i zimowych wieczorów, zabrakłoby butelki tego pachnącego smakołyku. Sok z malin zaleca się zwłaszcza dzieciom i osobom starszym. Jest on bogaty w duże ilości kwasów organicznych (cytrynowego, jabłkowego, askorbinowego, salicylowego), związki śluzowe, pektyny, związki żelaza i miedzi oraz witaminy: C, A, K i PP. Maliny działają też przeciwzapalnie.
Składniki
- maliny
- cukier
Przygotowanie
Proporcjonalnie na kilo malin - kilo cukru.
Maliny opłukać, odszypułkować. Maliny dać do słoików, szklanych naczyń i zasypać bogato cukrem. Maliny przykryć gazą. Powinny stać 2-3 dni, póki cukier się nie rozpuści, można je mieszać drewnianą łyżką. Należy sprawdzać, czy nie fermentują - wtedy pozostaje opcja wina :)
Po leżakowaniu całość przelać do garnka. Mi szkoda owoców, więc wszystko zblendowałam. Gotować do wrzenia, gotować 3-5 minut. Utworzy się na wierzchu szumowina, u mnie było sporo, należy to usunąć. Gorący sok przelać do słoików, zakręcić, postawić do góry dnem. Zostawić do ostygnięcia - gotowe. Pyszne i jakie zdrowe, dobre na przeziębienia i mrozy, które wkrótce nadejdą.
Bardzo smaczny jest taki domowy sok,
OdpowiedzUsuńchyba dlatego, że własny :)
Kasia
Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuń