- 200 g śliwki kalifornijskiej
- 2 łyżki cukru
- bita śmietana
ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 200 ml ciepłej wody
- przyprawy: sól
Przygotowanie
W naczyniu wymieszać śliwkę kalifornijską z cukrem.
Przygotować ciasto. mąkę przesiać na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie, w które wbić jajko, dodać sól i wlać wodę. Wszystko zagniatać, aż wyrobi się na miękkie, elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkować i powycinać kółka za pomocą szklanki. Nakładać po 2 śliwki i zlepiać brzegi w pierogi. W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać pierogi na wrzątek i gotować przez około 4 min. Podawać z bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...