- 200 gramów kruchych ciastek
- 150 g masła
- 6 łyżek cukru
- 500 g jogurtu naturalnego
- 200ml śmietany 30%
- 20 g żelatyny
- 1/5 szklanki wody
- 6 łyżek mleka
- brzoskwinie z puszki
Przygotowanie
Masło roztopić z dwoma łyżkami cukru, ciastka pokruszyć, dodać do masła i całość zblendować na gładką masę. Wyłożyć tortownicę, to będzie nasz spód. [Można też zrobić ciasto kruche.] Włożyć tortownicę do lodówki w celu stężenia spodu. Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki wody, następnie połączyć z mlekiem, odstawić. Do dużej miski wlać jogurt, dodać cukier, śmietanę, żelatynę z mlekiem i zmiksować na gładki mus. Na spód herbatnikowy wyłożyć wedle upodobania brzoskwinie i pomału zalać masą jogurtową. Wstawić do lodówki aby stężało. Najlepiej na noc. Jogurtową masę można wzbogacić w smaku dodając wanili, gałki muszkatołowej. Przed podaniem ciasto można ozdobić syropem brzoskwiniowym lub musem.
cudnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńa u mnie dziś o placku drożdżowym :))
ooo, to coś dla mnie, bo ja lewa jestem z ciast, niestety:D
OdpowiedzUsuńKiedyś miałam fioła na punkcie ciast, to znaczy ich przyrządzania ;D a teraz skupiam się na jedzeniu, bo pieczenie jakoś średnio mi wychodzi. A tu takie łatwe przepisy dajesz że chyba muszę spróbować. Rety, aż ślinka cieknie, jak się patrzy!
OdpowiedzUsuńP.S. czas do konca sierpnia :)
A niech mnie piorun... muszę wypróbować :D
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńło matko! ale obłęd... jogurt + brzoskwinia... połączenie idealne!
OdpowiedzUsuńale mi smaku tym ciachem narobiłas :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie i wzajemnej obserwacji :))
Wiktoria, wow, ale ciasto- założę się ,że jest równie pyszne jak piękne! No i bez pieczenia- kto by pomyślał:)
OdpowiedzUsuńWygląda zachwycająco :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda! Poproszę kawałeczek! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń