Składniki
- 1 kurczak
- 3 marchewki
- 2 cebule
- zielona papryka
- 1 filiżanka rosołu drobiowego
- 1 filiżanka gęstej śmietany
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Posolić, posypać pieprzem i obsmażyć na oleju na złoty kolor. Przełożyć do rondla i dusić na małym ogniu. Marchew obrać, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Paprykę opłukać, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć przygotowane warzywa i przełożyć do rondla. Wlać rosół, dodać przyprawy i dusić pół godziny na średnim ogniu. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką i sokiem z cytryny. Zagotować. Podawać z posiekanym szczypiorem / zieloną cebulką i ryżem z estragonem.
KInga- to mnie nominowałaś wię tak komentarz jest do ciebie kochana a kurczaczek pysznie wygląda , ja poprostu pomyliłam imiona to przepraszam
OdpowiedzUsuń