Składniki
- 1 i 3/4 szklanki mąki (300g)
- 2/5 szklanki cukru (100g)
- 4/5 kostki do pieczenia Kasia (200g) i reszta do wysmarowania formy
- 1 jajko
- 500g śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Formę do tarty wysmarować Kasią i obsypać mąką. Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać Kasię i jajko, całość wymieszać. Ciasto wyłożyć na podsypany mąką stół, zagnieść i rozwałkować. 4Ciastem wyłóż dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm. Śliwki umyć i pokroić na ćwiartki usuwając pestki. Na cieście ułożyć ćwiartki śliwek i posypać cynamonem. Ciasto piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...