wtorek, 1 października 2013

Barszcz ukraiński



Składniki
  • 2 duże buraki
  • mały kalafior
  • 1/4 dużego selera
  • pół kwaśnego jabłka
  • 2 pietruszki
  • 3 marchwie
  • pół szklanki grochu łuskanego połówki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 laski kiełbasy podwędzanej
  • cebula
  • czosnek

Przygotowanie
Groch namoczyć, lub gotować do miękkości. Warzywa obrać. Buraki pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać 3 ziela angielskie i 2 liście laurowe i gotować na małym ogniu (!) żeby barszcz nie stracił koloru. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i wysmażyć. Cebulę również pokroić w drobną kostkę i zeszklić. Trzy ząbki czosnku drobno posiekać zeszklić z cebulą. Do buraków dodać pół kwaśnego jabłka - nie obieramy go. Resztę warzyw pokroić w słupki, kalafiora w różyczki, dodać do barszczu warzywa, kiełbasę, cebulę jak i groch. Gotować do miękkości warzyw, pod koniec gotowania doprawić pieprzem i vegetą do smaku. Ja nie daję ziemniaka, ale podaję z jajem na twardo.



1 komentarz:

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf