Składniki
- 2 duże buraki
- mały kalafior
- 1/4 dużego selera
- pół kwaśnego jabłka
- 2 pietruszki
- 3 marchwie
- pół szklanki grochu łuskanego połówki
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 2 laski kiełbasy podwędzanej
- cebula
- czosnek
Przygotowanie
Groch namoczyć, lub gotować do miękkości. Warzywa obrać. Buraki pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać 3 ziela angielskie i 2 liście laurowe i gotować na małym ogniu (!) żeby barszcz nie stracił koloru. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i wysmażyć. Cebulę również pokroić w drobną kostkę i zeszklić. Trzy ząbki czosnku drobno posiekać zeszklić z cebulą. Do buraków dodać pół kwaśnego jabłka - nie obieramy go. Resztę warzyw pokroić w słupki, kalafiora w różyczki, dodać do barszczu warzywa, kiełbasę, cebulę jak i groch. Gotować do miękkości warzyw, pod koniec gotowania doprawić pieprzem i vegetą do smaku. Ja nie daję ziemniaka, ale podaję z jajem na twardo.
Mniam mniam proszę o dokładeczkę:))))
OdpowiedzUsuń