poniedziałek, 21 października 2013

Pesto zielone z bazylii - tradycyjne

                             

Składniki

  • dużo świeżych liści bazylii
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 papryczka peperoncino
  • 5 dkg orzeszków pini
  • oliwa z oliwek
  • ser permezan
  • sól

Przygotowanie

Oskubać bazylię z listków i wrzucić do wysokiego naczynia wraz z ząbkiem czosku. Wkruszyć peperoncino i wsypać orzeszki. Nalać tak cztery łyżki oliwy. Wsypać utarty permezan około całego płaskiego talerza. Posolić szczyptą soli. Zblendować na gładką masę, dodać drobno posiekane orzeszki i wymieszać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf