- tusza królika
- cebula
- czosnek
- sól
- pieprz
- majeranek
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki wina wytrawnego czerwonego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- mała seler
- por
- natka pietruszki
- olej
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
Królika dokładnie oczyścić, podzielić na 8 części. Czosnek i cebulę obrać, posiekać, dodać do królika. Całość zamarynować w przyprawach, odstawić na 3 h do lodówki. Następnie tak przygotowane mięso, podsmażyć na patelni przez ok 10 min. Przełożyć do brytfanny i zalać wodą i winem wytrawnym. Dusić pod przykryciem ok 1 h. Warzywa, obrać i umyć. Zetrzeć na tarce jarzynowej, por i natkę pietruszki drobno posiekać. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojone warzywa, przyprawić i podlać wodą. Dusić przez ok 10 min. W miseczce przygotować zawiesinę z wody i mąki, zagęścić sos,doprawić do smaku. Tak przygotowanego królika podawać na warzywach z dodatkiem sosu i ziemniaków. Z czerwonym winem polecam francuskie Espirt VilleMarin Rouge - czerwone wytrawne.
Może się w końcu skusze na samodzielne przygotowanie królika :)
OdpowiedzUsuń