czwartek, 14 listopada 2013

Królik w sosie własnym z warzywami

Składniki

  •     tusza królika
  •     cebula
  •     czosnek
  •     sól
  •     pieprz
  •     majeranek
  •     1/2 szklanki wody
  •     1/2 szklanki wina wytrawnego czerwonego
  •     2 marchewki
  •     1 pietruszka
  •     mała seler
  •     por
  •     natka pietruszki
  •     olej
  •     2 łyżki masła

Przygotowanie
Królika dokładnie oczyścić, podzielić na 8 części. Czosnek i cebulę obrać, posiekać, dodać do królika. Całość zamarynować w przyprawach, odstawić na 3 h do lodówki. Następnie tak przygotowane mięso, podsmażyć na patelni przez ok 10 min. Przełożyć do brytfanny i zalać wodą i winem wytrawnym. Dusić pod przykryciem ok 1 h. Warzywa, obrać i umyć. Zetrzeć na tarce jarzynowej, por i natkę pietruszki drobno posiekać. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojone warzywa, przyprawić i podlać wodą. Dusić przez ok 10 min. W miseczce przygotować zawiesinę z wody i mąki, zagęścić sos,doprawić do smaku. Tak przygotowanego królika podawać na warzywach z dodatkiem sosu i ziemniaków. Z czerwonym winem polecam francuskie Espirt VilleMarin Rouge - czerwone wytrawne.


1 komentarz:

  1. Może się w końcu skusze na samodzielne przygotowanie królika :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf