czwartek, 3 października 2013

Karp smażony na łóżeczku z porów




Składniki

  •     4 filety z karpia bez skóry
  •     3 pory, tylko białe części
  •     łyżka rodzynek
  •     6 łyżek sklarowanego masła
  •     100 ml białego wytrawnego wina
  •     150 ml kremówki
  •     mąka, sól, pieprz

Przygotowanie
Filety z karpia natrzeć solą i pieprzem, oprószyć mąką. Usmażyć na połowie sklarowanego masła. Pory pokroić w talarki. Zeszklić je na drugiej połowie masła, dodać rodzynki, sól i pieprz. Zwiększyć gaz, wlać całe wino, zagotować i odparować. Wlać śmietankę i gotować, aż sos zgęstnieje. Uzupełnić przyprawy. Na uduszonych porach układać usmażone filety z karpia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf