Składniki
- pół kurczaka, lub udko i dwie roladki
- 4 marchwie
- 3 pietruszki
- cebula
- ziele angielskie
- kurkuma
- świeża natka pietruszki
- makaron do rosołu
- świeży lubczyk
- niewielki kawałek kapusty włoskiej
- mała biała część pora
Przygotowanie
Mięso oczyścić, włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać 4 ziarna angielskie. Gotować na małym ogniu. Żeby rosół był dobry - klarowny, powinien długo pyrkać. Warzywa obieramy. Cebulę umyć w łupce, przekroić na pół. Pół cebuli wraz z łupką wrzucić do garnka, a drogie pół smażyć na ogniu bezpośrednio, aż uzyska czarny, przypalony kolor, dodać do wywaru, wraz z porem i kapustą. Gotowanie cebuli w łupce, i dodanie później kurkumy na na celu szlachetną złotą barwę rosołu, bez użycia kostki. Sitkiem zebrać pływające szumowiny z wierzchu zupy. Po usunięciu szumowin należy wrzucić resztę warzyw, dodać parę gałązek natki i lubczyku i gotować nadal na małym ogniu do dwóch godzin. Po ugotowaniu wyciągnąć cebulę, kapustę, pora, i zioła, które już nie wyglądają. Po nałożeniu makaronu i rosołu na talerz, należy zupę posypać świeżymi ziołami.
Co więcej?
- Rosół może być bardziej warzywny, jeżeli dodasz więcej włoszczyzny. Może mieć bardziej mięsny aromat, jeżeli dodasz więcej mięsa.
- Mięso z rosołu nie należy do najsmaczniejszych, ale może być niezłą podstawą do innych dań.
- Sam rosół jest świetną bazą dla innych zup.
- Jednorazowo gotuję dużą ilość rosołu, a następnie dzielę na mniejsze porcje i zamrażam. W ten sposób można go przechowywać przez dłuższy czas.
- Jeżeli chcesz zebrać z powierzchni zupy tłuszcz, najłatwiej zrobić to, kiedy rosół jest chłodny i tłuszcz przybiera postać stałą. Można go wtedy zebrać łyżką bez najmniejszego problemu.
Lubczyk jest nam znany przede wszystkim jako przyprawa, która dodana do potrawy ma zwiększyć nasze szanse na powodzenie u płci przeciwnej. Jak się okazuje ten afrodyzjak oprócz właściwości pobudzających popęd płciowy to skuteczny lek na wiele codziennych dolegliwości. Więcej tu :WŁAŚCIWOŚCI LUBCZYKU: |
Też mrożę rosół w małych pojemniczkach i później jest moją bazą do innych dań :)
OdpowiedzUsuń