wtorek, 1 października 2013

Rosół z kury


Składniki
  • pół kurczaka, lub udko i dwie roladki
  • 4 marchwie
  • 3 pietruszki
  • cebula
  • ziele angielskie
  • kurkuma
  • świeża natka pietruszki
  • makaron do rosołu
  • świeży lubczyk
  • niewielki kawałek kapusty włoskiej
  • mała biała część pora


Przygotowanie
Mięso oczyścić, włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać 4 ziarna angielskie. Gotować na małym ogniu. Żeby rosół był dobry - klarowny, powinien długo pyrkać. Warzywa obieramy. Cebulę umyć w łupce, przekroić na pół. Pół cebuli wraz z łupką wrzucić do garnka, a drogie pół smażyć na ogniu bezpośrednio, aż uzyska czarny, przypalony kolor, dodać do wywaru, wraz z porem i kapustą. Gotowanie cebuli w łupce, i dodanie później kurkumy na na celu szlachetną złotą barwę rosołu, bez użycia kostki. Sitkiem zebrać pływające szumowiny z wierzchu zupy. Po usunięciu szumowin należy wrzucić resztę warzyw, dodać parę gałązek natki i lubczyku i gotować nadal na małym ogniu do dwóch godzin. Po ugotowaniu wyciągnąć cebulę, kapustę, pora, i zioła, które już nie wyglądają. Po nałożeniu makaronu i rosołu na talerz, należy zupę posypać świeżymi ziołami.

Co więcej?
  • Rosół może być bardziej warzywny, jeżeli dodasz więcej włoszczyzny. Może mieć bardziej mięsny aromat, jeżeli dodasz więcej mięsa.
  • Mięso z rosołu nie należy do najsmaczniejszych, ale może być niezłą podstawą do innych dań.
  • Sam rosół jest świetną bazą dla innych zup.
  • Jednorazowo gotuję dużą ilość rosołu, a następnie dzielę na mniejsze porcje i zamrażam. W ten sposób można go przechowywać przez dłuższy czas.
  • Jeżeli chcesz zebrać z powierzchni zupy tłuszcz, najłatwiej zrobić to, kiedy rosół jest chłodny i tłuszcz przybiera postać stałą. Można go wtedy zebrać łyżką bez najmniejszego problemu.
Lubczyk jest nam znany przede wszystkim jako przyprawa,
która dodana do potrawy ma zwiększyć nasze szanse na powodzenie u płci przeciwnej.
Jak się okazuje ten afrodyzjak oprócz właściwości pobudzających popęd płciowy
to skuteczny lek na wiele codziennych dolegliwości.
Więcej tu :WŁAŚCIWOŚCI LUBCZYKU:

Natka pietruszki ma właściwości antyseptyczne,
wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego.
Zawarta w natce pietruszki prowitamina A
dobrze działa na wzrok, szczególnie o zmierzchu.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zaspokaja jedna łyżka stołowa pietruszki.
Dlatego warto dodawać ją do dań, szczególnie w okresach osłabienia organizmu (przesilenie wiosenne, jesień).
Ponadto pietruszka odświeża oddech i maskuje nieprzyjemny zapach, np. czosnku.

1 komentarz:

  1. Też mrożę rosół w małych pojemniczkach i później jest moją bazą do innych dań :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf