- 1 kg śliwek węgierek
- 0,5 kg mąki
- 2 jaja
- 3 żółtka
- kostka (200g) masła
- 3/4 szklanki cukru
- prawdziwy cukier waniliowy z kardamonem lub cukier migdałowy
- cynamon
- 2 budynie śmietankowe
- mleko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kasza manna
Mąkę, jaja, żółtka, masło, cukier, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia zagnieść na ciasto. Podzielić na dwie części - jedna większa na spód ciasta, druga mniejsza na kruszonkę. Schować do lodówki (zamrażarki) na pół godziny, by się schłodziło. Śliwki umyć, wydrylować. Pokroić na połówki. Większą częścią ciasta wyłożyć dno blachy. Posypać kaszą manną. Gęsto poukładać śliwki, które następnie posypać cynamonem i wanilią z kardamonem.Ugotować budyń - na dwa budynie trzy szklanki mleka, nie więcej. Ja dodaję jeszcze 2 - 3 łyżki kaszy mannej, aby masa była gęściejsza. (Edit- wersja mniej słodka: użyj budyniu czekoladowego). Gorącym budyniem zalać śliwki. Drugą, mniejszą część ciasta zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Ciasto piec 50 minut w 180 stopniach. Wystudzić i włożyć na kilka godzin do lodówki, aby budyń się ściął. Posypać cukrem pudrem.
Przepis na blachę 30x25.
witam, proszę o informację na jaką wielkość blachy podane są składniki?
OdpowiedzUsuńDzień dobry! Blacha 30x25. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń