Kruche rogaliki z konfiturą z borówki amerykańskiej, czekoladą i dżemem brzoskwiniowym z jabłkiem. |
Składniki
- 2 ¼ szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 2 płaskie łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- szklanka cukru
- szczypta soli
- czekolada, lub kofitury
Przygotowanie
Mąkę przesiać, zrobić dołek, wbić dwa żółtka, dwie łyżki śmietany, szczyptę soli i cukier. Rozdrobić nożem i dodać masło, posiekać, ciasto dokładnie zagnieść. Zawinąć w woreczek i włożyć do lodówki. Po schłodzeniu ciasto z lodówki wyjąć, podzielić na kilka części rozwałkować. Przyłożyć talerz i wyciąć okrąg, który dzielimy na 4/6/8 części - jak nam pasuje. Faszerować rogaliki możemy wedle gustu. Farsz nałożyć na bok, który jest podstawą trójkąta, czyli w zasadzie na zewnątrz naszego okręgu :) Następnie zawijać ku środkowi. I tak kolejno do końca ciasta. Piec 15 minut w 190 stopniachna złoty kolor.
mmm pyszne na pewno!
OdpowiedzUsuń