niedziela, 20 października 2013

Kruche rogaliki

Kruche rogaliki z konfiturą z borówki amerykańskiej,
czekoladą i dżemem brzoskwiniowym z jabłkiem.

Składniki

  •     2 ¼ szklanki mąki pszennej
  •     200 g masła
  •     2 żółtka
  •     2 płaskie łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  •     szklanka cukru
  •     szczypta soli
  •     czekolada, lub kofitury


Przygotowanie

Mąkę przesiać, zrobić dołek, wbić dwa żółtka,  dwie łyżki śmietany, szczyptę soli i cukier. Rozdrobić nożem i dodać masło, posiekać, ciasto dokładnie zagnieść. Zawinąć w woreczek i włożyć do lodówki. Po schłodzeniu ciasto z lodówki wyjąć, podzielić na kilka części rozwałkować. Przyłożyć talerz i wyciąć okrąg, który dzielimy na 4/6/8 części - jak nam pasuje. Faszerować rogaliki możemy wedle gustu. Farsz nałożyć na bok, który jest podstawą trójkąta, czyli w zasadzie na zewnątrz naszego okręgu :) Następnie zawijać ku środkowi. I tak kolejno do końca ciasta. Piec 15 minut w 190 stopniachna złoty kolor.





1 komentarz:

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf