sobota, 31 sierpnia 2013

Konfitura z aronii

Konfitura z aronii z jabłkiem

Składniki

  • 2kg aronii
  • 1 kg cukru
  • 1 litr wody
  • 0,5 kg winnych jabłek

Przygotowanie

Gotować wodę z cukrem, po zagotowaniu dodać aronię. Po godzinie gotowania, dodać jabłko obrane, bez gniazd nasiennych, można pokroić w kostkę. Obierki z jabłek i gniazda nasienne gotować osobno z dodatkiem pól litra wody. Rozgotowane skórki i gniazda to naturalna pektyna jabłkowa, należy ją przecedzić i dodać do owoców. Całość wysmażyć na małym ogniu do zgęstnienia. Następnie wystudzić, przełożyć do słoików, pasteryzować ok 10min.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam aronię.♥ A w tym roku się tak złożyło, że mamy bardzo mało, a mama powiedziała, że nie będziemy kupować, bo przecież mamy dużo innych owoców. Musi mi wystarczyć patrzenie na zdjęcia aroniowej konfitury. ;)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf