Konfitura z aronii z jabłkiem |
Składniki
- 2kg aronii
- 1 kg cukru
- 1 litr wody
- 0,5 kg winnych jabłek
Przygotowanie
Gotować wodę z cukrem, po zagotowaniu dodać aronię. Po godzinie gotowania, dodać jabłko obrane, bez gniazd nasiennych, można pokroić w kostkę. Obierki z jabłek i gniazda nasienne gotować osobno z dodatkiem pól litra wody. Rozgotowane skórki i gniazda to naturalna pektyna jabłkowa, należy ją przecedzić i dodać do owoców. Całość wysmażyć na małym ogniu do zgęstnienia. Następnie wystudzić, przełożyć do słoików, pasteryzować ok 10min.
Uwielbiam aronię.♥ A w tym roku się tak złożyło, że mamy bardzo mało, a mama powiedziała, że nie będziemy kupować, bo przecież mamy dużo innych owoców. Musi mi wystarczyć patrzenie na zdjęcia aroniowej konfitury. ;)
OdpowiedzUsuń