środa, 13 listopada 2013

Świąteczny torcik z masą orzechową

Składniki:

biszkopt:

  •     10 jaj
  •     1 szklanka mąki
  •     1 szklanka cukru
  •     1 cukier waniliowy
  •     1 budyń śmietankowy
  •     2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  •     30 g margaryny
  •     2 łyżki bułki tartej
  •     sól



masa orzechowa:

  •     250 g orzechów włoskich
  •     1 szklanka mleka
  •     250 g masła
  •     3 szklanki cukru pudru


polewa czekoladowa:

  •     2 łyżki margaryny
  •     2 łyżki mleka
  •     2 łyżki kakao
  •     4 łyżki cukru



Przygotowanie
Oddzielić białka od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy, nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem dodać do masy i wymieszać. Tortownicę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Piec przez 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°. Po upieczeniu odstawić biszkopt do wystygnięcia, a następnie przekroić wzdłuż na 3 części.
Orzechy zetrzeć na tarce. Zalać gorącym mlekiem. Odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać orzechy. Dokładnie wymieszać.
Margarynę, mleko, kakao i cukier rozpuścić w garnku i gotować przez około 10 min na wolnym ogniu. Każdy biszkopt przekładać przygotowaną masą orzechową. Na wierzch wylać polewę czekoladową. Ozdobić pokruszonymi orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf