biszkopt:
- 10 jaj
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń śmietankowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g margaryny
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
masa orzechowa:
- 250 g orzechów włoskich
- 1 szklanka mleka
- 250 g masła
- 3 szklanki cukru pudru
polewa czekoladowa:
- 2 łyżki margaryny
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie
Oddzielić białka od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy, nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem dodać do masy i wymieszać. Tortownicę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Piec przez 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°. Po upieczeniu odstawić biszkopt do wystygnięcia, a następnie przekroić wzdłuż na 3 części.
Orzechy zetrzeć na tarce. Zalać gorącym mlekiem. Odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać orzechy. Dokładnie wymieszać.
Margarynę, mleko, kakao i cukier rozpuścić w garnku i gotować przez około 10 min na wolnym ogniu. Każdy biszkopt przekładać przygotowaną masą orzechową. Na wierzch wylać polewę czekoladową. Ozdobić pokruszonymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...