- 1 karp (około 1 i 1 kg)
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 litr wody
- 1 łyżka cukru
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1 łyżka rodzynek
Przygotowanie
Karpia sprawić, umyć, opłukać, pokroić w dzwonka, posolić i odstawić.
Warzywa obierać, opłukać i gotować w litrze osolonej wody przez około 30 minut (w razie potrzeby, gdy woda wyparuje można dodać jej więcej).
Następnie wyjąć warzywa z garnka. Do wywaru, w którym się gotowały włożyć pokrojonego karpia oraz głowę ryby. Dodać 1 łyżeczkę soli i cukier. Garnek przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez 25 minut, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia wywaru.
Ugotowaną rybę wyjąć, ułożyć na półmisku i przybrać warzywami z wywaru. Do ciepłego wywaru dodać namoczoną w dwóch łyżkach zimnej wody żelatynę i rodzynki, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować (ok. 1 min) i ostudzić.
Zalać rybę kilkoma łyżkami wywaru i ostudzić. Czynność powtarzać kilkakrotnie. Wtedy dekoracja, którą zrobisz z pokrojonych warzyw pozostanie na dnie naczynia.
Półmisek z rybą odstawić w chłodne miejsce, aby galareta ostygła. Podawać z chrzanem i cytryną do skropienia galarety. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...