czwartek, 14 listopada 2013

Karp w galarecie

Składniki

  •     1 karp (około 1 i 1 kg)
  •     1 marchew
  •     1 pietruszka
  •     kawałek selera
  •     1 cebula
  •     1 litr wody
  •     1 łyżka cukru
  •     6 łyżeczek żelatyny
  •     1 łyżka rodzynek


Przygotowanie

Karpia sprawić, umyć, opłukać, pokroić w dzwonka, posolić i odstawić.
Warzywa obierać, opłukać i gotować w litrze osolonej wody przez około 30 minut (w razie potrzeby, gdy woda wyparuje można dodać jej więcej).
Następnie wyjąć warzywa z garnka. Do wywaru, w którym się gotowały włożyć pokrojonego karpia oraz głowę ryby. Dodać 1 łyżeczkę soli i cukier. Garnek przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez 25 minut, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia wywaru.
Ugotowaną rybę wyjąć, ułożyć na półmisku i przybrać warzywami z wywaru. Do ciepłego wywaru dodać namoczoną w dwóch łyżkach zimnej wody żelatynę i rodzynki, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować  (ok. 1 min) i ostudzić.
Zalać rybę kilkoma łyżkami wywaru i ostudzić. Czynność powtarzać kilkakrotnie. Wtedy dekoracja, którą zrobisz z pokrojonych warzyw pozostanie na dnie naczynia.
Półmisek z rybą odstawić w chłodne miejsce, aby galareta ostygła. Podawać z chrzanem i cytryną do skropienia galarety. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf