Składniki
- 1 kapusta biała
Farsz:
- ok.10dkg grzybów suszonych lub ok.5 dkg grzybów suszonych i 30 dkg pieczarek
- 2 duże cebule+ masło do smażenia
- 2 szklanki kaszy gryczanej prażonej
- 3 szklanki wody + 10 dkg masła
- 2 kostki bulionu grzybowego
- odrobina soli
- pieprz czarny mielony
Przygotowanie
Średnią główkę kapusty białej włożyć do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować. Stopniowo odrywać przy pomocy noża wierzchnie, sparzone już liście.
Grzyby suszone,najlepiej dzień wcześniej wypłukać, namoczyć w czystej wodzie i zostawić na noc. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić,pokroić w paski. Cebulę pokroić drobno,usmażyć na złoty kolor na maśle,dodać grzyby. Jeżeli mamy mało grzybów suszonych,możemy częściowo zastąpić je podsmażonymi pieczarkami. Musimy mieć jednak świadomość, że to grzyby w połączeniu z kaszą dają ten niepowtarzalny aromat więc w całości pieczarkami zastąpić ich nie można. Dwie szklanki kaszy gryczanej prażonej,najlepiej kupionej na rynku na wagę,prosto z worków należy przebrać,odrzucając twarde,czarne ziarna. Wypłukać kaszę pod bieżącą wodą na sitku, odsączyć. Trzy szklanki wody zagotować,dodać 2 kostki rosołowe Knnor, masło; spróbować,jak trzeba to jeszcze dosolić.
Na wrzącą wodę wsypać kaszę i na bardzo wolnym ogniu zagotować, delikatnie mieszając. Jak kasza wchłonie wodę, wsypać grzyby z cebulką i ewentualnie pieczarki. Doprawić do smaku, dodając np.troszeczkę Vegety (uważać na sól) i grubo zmielony pieprz. Włożyć garnek do średnio nagrzanego piekarnika na dobre pół godziny. Zamiast tego można kaszę przykryć kocem czy kołdrą.
Jak kasza trochę przestygnie, zawijamy gołąbki, układamy je dość ciasno, zalewamy wywarem z grzybów i do piekarnika na dobrą godzinę. Pod koniec zapiekania odkryć, aby się zrumieniły.
Podawać z sosem grzybowym lub z cebulką zrumienioną na maśle.
Albo tradycyjnie z sosikiem pomidorowym, zależy co kto lubi:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...