- 1 karp (ok. 1 kg)
- 4 cebule
- 2 spore łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki pietruszki
- sól
Przygotowanie
Karpia umyć, sprawić, przyciąć ogon, opłukać i posolić. Cebulę obierać i pokroić w plastry. Włożyć cebulę oraz gałązki pietruszki do środka ryby, a resztą cebuli dokładnie obłożyć rybę i zawinąć ją w folię. Włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia usuń cebulę z karpia. Posmaruj wierzch i wnętrze ryby masłem i posiekanym czosnkiem. Włożyć rybę do żaroodpornego naczynia i owinąć ją folią do pieczenia. Piec przez około godzinę w temperaturze 180°. Możesz udekorować ziarenkami kolorowego pieprzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...