sobota, 16 listopada 2013

Obwarzanki na choinkę

Składniki

  •     500 g mąki
  •     200 g cukru
  •     100 g masła
  •     2 jaja
  •     2 łyżki mleka
  •     2 łyżeczki proszku do pieczenia



Lukier

  •     2 białka
  •     250 g cukru pudru
  •     1 łyżeczka octu 6 % lub cytryny
  •     1 łyżka mąki ziemniaczanej



Dekoracja

    kolorowe posypki




Przygotowanie

Utrzeć masło z cukrem, a następnie dodać 2 jajka, mleko i zamieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i powoli dosypywać do masy, starając się uzyskać gładką, zbitą masę.
Z masy toczyć wałeczki o grubości około 1 - 1,5 cm i długości około 45 cm.

* Pamiętaj, że nie mogą być zbyt grube, aby gałązki choinki nie uginały się pod ciężarem obwarzanków. Natomiast zbyt cienkie natomiast mogą się łatwo porwać.


Każdy paseczek złożyć na pół i skręcać jak świderek, a następnie połączyć i docisnąć oba końce świderka tworząc obwarzanek. Gotowe obwarzanki położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (przed położeniem obwarzanków delikatnie obsypać papier mąką) i wstawić na 15 - 20 min do piekarnika nagrzanego do temperatury około 170°.

Białka utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i raz jeszcze wymieszać wszystko dokładnie na gładką masę.
Przygotowanym lukrem oblać obwarzanki, a jeszcze miękki lukier oprószyć kolorowymi posypkami. Pozostawić do wyschnięcia. Przełożyć sznureczek lub kokardkę przez obwarzanki i powiesić na choince.

Składniki na  10 - 15 obwarzanków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf