- 500 g mąki
- 200 g cukru
- 100 g masła
- 2 jaja
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier
- 2 białka
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka octu 6 % lub cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dekoracja
kolorowe posypki
Przygotowanie
Utrzeć masło z cukrem, a następnie dodać 2 jajka, mleko i zamieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i powoli dosypywać do masy, starając się uzyskać gładką, zbitą masę.
Z masy toczyć wałeczki o grubości około 1 - 1,5 cm i długości około 45 cm.
* Pamiętaj, że nie mogą być zbyt grube, aby gałązki choinki nie uginały się pod ciężarem obwarzanków. Natomiast zbyt cienkie natomiast mogą się łatwo porwać.
Każdy paseczek złożyć na pół i skręcać jak świderek, a następnie połączyć i docisnąć oba końce świderka tworząc obwarzanek. Gotowe obwarzanki położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (przed położeniem obwarzanków delikatnie obsypać papier mąką) i wstawić na 15 - 20 min do piekarnika nagrzanego do temperatury około 170°.
Białka utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i raz jeszcze wymieszać wszystko dokładnie na gładką masę.
Przygotowanym lukrem oblać obwarzanki, a jeszcze miękki lukier oprószyć kolorowymi posypkami. Pozostawić do wyschnięcia. Przełożyć sznureczek lub kokardkę przez obwarzanki i powiesić na choince.
Składniki na 10 - 15 obwarzanków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...