środa, 6 listopada 2013

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki
ciasto:

  •     3 szklanki mąki
  •     1 stołowej łyżki soli
  •     1 szklanka wrzącej wody


farsz:


  •     1 kg kwaszonej kapusty
  •     8 suszonych grzybów
  •     2 cebule
  •     2 łyżeczki soli
  •     1 łyżeczka pieprzu
  •     4 łyżki oleju


Przygotowanie
Kapustę lekko obgotować, odcedzić i posiekać. Grzyby namoczyć na 30 minut w ciepłej wodzie i obgotować je przez 15 - 20 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły. Cebulę obierać i pokroić w kostkę, a następnie smażyć ją na oliwie, na wolnym ogniu, aż zarumieni się na oliwie na złoty kolor. Na patelnię wrzucić kapustę, posiekane obgotowane grzyby, sól i pieprz. Dusić pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka i odcedzić.
Mąkę i sól połączyć z wodą i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wyrobić rękami, aż będzie elastyczne, a następnie rozwałkować. Wykrawać szklanką kółka i nakładać do środka farsz. Mocno skleić brzegi, uważając aby przy krawędziach nie pozostała nawet odrobina farszu. Inaczej ciasto nie sklei się.
Ulepione pierogi układać na posypanej mąką tacy. Pierogi wrzucić na gotującą się osoloną wodę. Kiedy wypłyną na wierzch, gotować 5 min. Wyjąć łyżką cedzakową i przelać ciepłą wodą. Na patelni podsmażyć na maśle cebulkę posiekaną w kostkę i posypać nią pierogi.

1 komentarz:

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf