ciasto:
- 350 g mąki
- 1 jajko + 2 żółtka
- 125 ml kwaśnej śmietany
- 20 g drożdży
- 100 g masła
- sól
- cukier
nadzienie:
- ok. 1 kg filetów z białej ryby morskiej
- mąka do panierowania
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (lub ryżu)
- 20 dag pieczarek
- 2 cebule
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej i masło do smażenia
Przygotowanie
Drożdże pokruszyć, zasypać płaską łyżeczką cukru i utrzeć. Po wierzchu oprószyć odrobiną mąki i odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, dodać dużą szczyptę soli i posiekać z masłem. Dodać jajko i żółtka, śmietanę, drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Przykryte ściereczką odstawić do wyrośnięcia na około półtorej godziny. Rybę opłukać wodzie, dokładnie osuszyć, solę. Na płaski talerzyk wysypać mąkę i opanierować rybę strząsając nadmiar. Smażyć na oleju z obydwu stron. Odłożyć do wystudzenia. Rozerwać palcami na małe kawałeczki. Obrać jajka i pokroić w kostkę. Cebulę bardzo drobno pokroić, obrać i pokroić pieczarki. Na maśle podsmażyć cebulę, gdy się zeszkli dodać pieczarki i smażyć kilka minut. Zestawić z ognia, dodać rybę, kaszę, jajka i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszać. I teraz clou programu. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąt o długości mniej więcej odpowiadającej długości formy (długa i wąska keksówki). Na dolną warstwę nałożyć nadzienie zostawiając wolne brzegi, które zawinąć do góry. Przykryć górę drugim płatem ciasta. Ważne, żeby nie robić zbyt dużych zakładek, by warstwa ciasta nie była zbyt gruba. Z resztek ciasta wyciąć dekoracje.
Do wysmarowanej masłem keksówki włożyć kulebiak. Ułożyć wycięte dekoracje i posmarować górę żółtkiem lub żółtkiem zmieszanym z mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około pół godziny. Foremkę wyłożyć też szerokim pasem papieru do pieczenia, dzięki temu łatwiej będzie wyjąć kulebiak.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...