- 120 g filetu z indyka
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 1 papryka
- 70 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 150 ml śmietanki 30%
- 50 ml kwaśnej śmietany
- 400 g klusek lanych
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- 40 ml oliwy z oliwek
- 20 g masła
- sól
- pieprz czarny
Przygotowanie
Pokroić indyka w paski długości 2-3 cm. Przyprawić mięso solą i świeżo mielonym pieprzem, oraz wymieszać z mąką ziemniaczaną. Cebulę i czosnek obierać, a następnie pokroić w piórka. Paprykę przekroić, wydrążyć nasiona, opłukać i pokroić w szerokie paski. Pieczarki pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć indyka. Jak tylko się zrumieni, przełożyć mięso na półmisek. Na patelnię włożyć warzywa: cebulę, czosnek, paprykę i pieczarki. Podsmażyć dobrze i przyprawić solą i pieprzem. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i musztardę – wymieszać. Teraz dodać odłożone paski indyka i wlać śmietankę. Wymieszać razem i lekko poddusić, aż indyk zmięknie a sos zgęstnieje. W razie gdyby sos za bardzo zgęstniał, dolać około 50 ml wody.
W garnku zagotować osoloną wodę i ugotować kluseczki lane. Jak tylko wpłyną, wycedzić na talerz i wymieszać kluseczki z masłem. Przełożyć na talerz. Danie z indykiem ewentualnie jeszcze przyprawić i dodać posiekaną pietruszkę. Porcję mięsa położyć obok klusek. Na wierzch kleksami nałożyć dekoracyjnie kwaśną śmietanę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...