niedziela, 17 listopada 2013

Indyk w śmietanie a la strogonow

Składniki

  •     120 g filetu z indyka
  •     10 g mąki ziemniaczanej
  •     1 papryka
  •     70 g pieczarek
  •     1 cebula
  •     1 ząbek czosnku
  •     1 łyżeczka musztardy
  •     100 g koncentratu pomidorowego
  •     150 ml śmietanki 30%
  •     50 ml kwaśnej śmietany
  •     400 g klusek lanych
  •     1/4 pęczka natki pietruszki
  •     40 ml oliwy z oliwek
  •     20 g masła
  •     sól
  •    pieprz czarny




Przygotowanie

Pokroić indyka w paski długości 2-3 cm. Przyprawić mięso solą i świeżo mielonym pieprzem, oraz wymieszać z mąką ziemniaczaną. Cebulę i czosnek obierać, a następnie pokroić w piórka. Paprykę przekroić, wydrążyć nasiona, opłukać i pokroić w szerokie paski. Pieczarki pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć indyka. Jak tylko się zrumieni, przełożyć mięso na półmisek. Na patelnię włożyć warzywa: cebulę, czosnek, paprykę i pieczarki. Podsmażyć dobrze i przyprawić solą i pieprzem. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i musztardę – wymieszać. Teraz dodać odłożone paski indyka i wlać śmietankę. Wymieszać razem i lekko poddusić, aż indyk zmięknie a sos zgęstnieje. W razie gdyby sos za bardzo zgęstniał, dolać około 50 ml wody.
W garnku zagotować osoloną wodę i ugotować kluseczki lane. Jak tylko wpłyną, wycedzić na talerz i wymieszać kluseczki z masłem. Przełożyć na talerz. Danie z indykiem ewentualnie jeszcze przyprawić i dodać posiekaną pietruszkę. Porcję mięsa położyć obok klusek. Na wierzch kleksami nałożyć dekoracyjnie kwaśną śmietanę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf