- 300 g mąki
- 50 g cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 jajko
- 0,5 łyżki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka zmielonego anyżu
dodatkowo
- podgrzewacze zapachowe
Przygotowanie
Miód z cukrem podgrzać. Kiedy miód się roztopi dodać około 1/4 szklanki wody i zagotować (3 min). Gdy miód trochę ostygnie dodać przyprawę korzenną, sodę, łyżeczkę mielonego anyżu i roztrzepane jajo. Mieszać wszystko, stopniowo dodając mąkę. Ciasto dokładnie wyrobić rękami i schować do lodówki na 30 minut. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na grubość około 3 centymetrów. Na papierze do pieczenia lub zwykłej kartce narysować mazakiem gwiazdę (możesz też wydrukować kształt gwiazdy), wyciąć kształt nożyczkami, przyłożyć do ciasta i wyciąć po krawędzi nożem.
Wyjąć świeczki ze środka podgrzewaczy (tyle ile masz gwiazdek). Puste blaszki, które pozostały umyć, wysuszyć i wetknąć po jednej w każdą gwiazdkę. Wycięte pierniki ułożyć na blasze w równych odległościach (ok. 4 cm). Posmarować pierniki białkiem za pomocą płaskiego pędzla. Piec w piekarniku nagrzanym do 170° przez około 20 minuty. Wyjąć pierniki, ostudzić i wyciągnąć ze środka blaszkę z podgrzewacza. Teraz możesz w gotowy otwór wcisnąć nowy podgrzewacz. Postawić piernikowy świecznik na stół i zapalić świeczkę.
Z podanych składników przygotujesz ok. 5 świeczników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...