środa, 13 listopada 2013

Galareta z awokado i łososiem

Składniki

  •     12 płatów łososia wędzonego
  •     1/2 l bulionu rybnego
  •     2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  •     3 garście rukoli
  •     1 awokado
  •     kilka łyżek kaparów



Bulion rybny

  •     1 liść laurowy
  •     1 ziele angielskie
  •     1 cebula
  •     1 marchew
  •     1/4 selera
  •     1/2 pora
  •     1 korzeń pietruszki
  •     sok z 1/2 cytryny


Przygotowanie

Do garnka wlać pół litra wody, dodać sól, ziarenka pieprzu, liść laurowy i obrane, umyte warzywa w całości. Gotować około 30 minut aż warzywa zmiękną. Następnie bulion przecedzić.Do drugiego garnka włożyć filety łososia i zalać gorącym wywarem z warzyw. Wcisnąć sok z cytryny i pozostawić rybę w wywarze około 5 godzin, tak aby smaki się przeszły, a łosoś zmienił barwę na jasną. Po tym czasie wyjąć delikatnie filety łyżką cedzakową. Wywar przecedzić i podgrzać na wolnym ogniu. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach zimnego bulionu, aby spęczniała, po czym zalać gorącym, aby się rozpuściła. Wlać zawartość do pozostałego bulionu, wymieszać, dodać umytą rukolę i wszystko razem zmiksować. Półmisek lub mniejsze pojemniczki na galaretkę wyłożyć plastrami łososia, pokrojonym w kostkę awokado, dodać kapary. Tężejącym bulionem zalać łososia. Galaretkę pozostawić w zimnym miejscu do całkowitego stężenia. Udekorować wędzonym łososiem i podawać skropione cytryną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf