- 12 płatów łososia wędzonego
- 1/2 l bulionu rybnego
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 3 garście rukoli
- 1 awokado
- kilka łyżek kaparów
Bulion rybny
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1/4 selera
- 1/2 pora
- 1 korzeń pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie
Do garnka wlać pół litra wody, dodać sól, ziarenka pieprzu, liść laurowy i obrane, umyte warzywa w całości. Gotować około 30 minut aż warzywa zmiękną. Następnie bulion przecedzić.Do drugiego garnka włożyć filety łososia i zalać gorącym wywarem z warzyw. Wcisnąć sok z cytryny i pozostawić rybę w wywarze około 5 godzin, tak aby smaki się przeszły, a łosoś zmienił barwę na jasną. Po tym czasie wyjąć delikatnie filety łyżką cedzakową. Wywar przecedzić i podgrzać na wolnym ogniu. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach zimnego bulionu, aby spęczniała, po czym zalać gorącym, aby się rozpuściła. Wlać zawartość do pozostałego bulionu, wymieszać, dodać umytą rukolę i wszystko razem zmiksować. Półmisek lub mniejsze pojemniczki na galaretkę wyłożyć plastrami łososia, pokrojonym w kostkę awokado, dodać kapary. Tężejącym bulionem zalać łososia. Galaretkę pozostawić w zimnym miejscu do całkowitego stężenia. Udekorować wędzonym łososiem i podawać skropione cytryną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...