środa, 6 listopada 2013

Kaczka w gruszkach

Włoski wiejski przepis na kaczkę, która smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Trzeba pamiętać, by nie wlać zbyt dużo wody, gdyż chodzi o to, by mięso wchłonęło powstały w trakcie gotowania wywar w całości, dzięki czemu pozostanie niezwykle soczyste. W identyczny sposób można przygotować kaczkę z brzoskwiniami...


Składniki

  •     1 świeża kaczka
  •     kilkanaście listków świeżej szałwii
  •     1 gałązka świeżego rozmarynu
  •     1 listek laurowy
  •     25 g masła
  •     500 g gruszek
  •     szczypta cynamonu
  •     świeżo zmielony czarny pieprz
  •     sól




Przygotowanie

Kaczkę włożyć do dużego rondla, wlać tyle gorącej wody, by ją częściowo przykrywała. Dodać listek laurowy, rozmaryn i szałwię, solić do smaku. Zagotować, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 11 godzin.
Wyjąć kaczkę na deskę, obierać ze skóry i kości. Mięso pokroić na kawałki, włożyć znów do wywaru i gotować przez 15 minut, aż mięso wchłonie go w całości (po ugotowaniu kaczki w rondlu nie może zostać zbyt wiele wywaru, by mięso mogło go w całości wchłonąć).
Gruszki obierać ze skórki, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Na patelni lekko rozgrzać masło, włożyć gruszki i dusić je około 5 minut, przewracając co kilka minut.
Posypać całość cynamonem, wymieszać i dodać do rondla z kaczką na 2-3 minuty.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć mięso na wygrzany półmisek,  i położyć gruszki, oraz podać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf