Składniki
- 1 świeża kaczka
- kilkanaście listków świeżej szałwii
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 listek laurowy
- 25 g masła
- 500 g gruszek
- szczypta cynamonu
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
Przygotowanie
Kaczkę włożyć do dużego rondla, wlać tyle gorącej wody, by ją częściowo przykrywała. Dodać listek laurowy, rozmaryn i szałwię, solić do smaku. Zagotować, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 11 godzin.
Wyjąć kaczkę na deskę, obierać ze skóry i kości. Mięso pokroić na kawałki, włożyć znów do wywaru i gotować przez 15 minut, aż mięso wchłonie go w całości (po ugotowaniu kaczki w rondlu nie może zostać zbyt wiele wywaru, by mięso mogło go w całości wchłonąć).
Gruszki obierać ze skórki, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Na patelni lekko rozgrzać masło, włożyć gruszki i dusić je około 5 minut, przewracając co kilka minut.
Posypać całość cynamonem, wymieszać i dodać do rondla z kaczką na 2-3 minuty.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć mięso na wygrzany półmisek, i położyć gruszki, oraz podać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...