czwartek, 7 listopada 2013

3 bit



 Składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej – kajmak (400 g)
  • herbatniki maślane zbożowe (na 3 warstwy – ok. 50 szt.)
  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru (można zrezygnować)
  • 20 g gorzkiej (deserowej) czekolady do dekoracji

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 120 g drobnego cukru 1 kostka masła
  • 2 budynie waniliowe


Przygotowanie
Na blaszce ułożyć warstwę ciastek. Przygotować masę kajmakową i rozsmarować na ciastkach. Masę wyłożyć znowuż ciastkami. Dwa budynie zrobić w 0,5 litra mleka. Masło utrzeć z cukrem i przestudzony budyń dodać do masła. Ucierać na gładką masę,  żeby nie było żadnych grudek. Posmarować herbatniki masą budyniową i następnie ułożyć na niej kolejną warstwę ciastek. Rozpuścić żelatynę, śmietanę ubijać dodając żelatyny, wysmarować masą śmietanową herbatniki. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę, podawać uprzednio schłodzone. Dla mnie najlepsze po dobie spędzonej w lodówce, składniki się odpowiednio "przegryzą". Można zwiększyć proporcje, aby masy w przekroju były grubsze, ale jak na moje kubki smakowe, wtedy ciasto jest zbyt mdłe.
3 bit to dobre ciasto do kawy i bez pieczenia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf