środa, 13 listopada 2013

Karp po żydowsku

Składniki

  •     1 karp
wywar:

  •     5 cebul
  •     1 i 1  litra wody
  •     1 łyżka cukru
  •     2 liście laurowe
  •     5 ziaren ziela angielskiego
  •     1 łyżka soli



galareta:

  •     4 - 5 łyżek żelatyny na 1 litr wywaru
  •     100 g rodzynek
  •     5 łyżek wody
  •     cukier do smaku
  •     sól




Przygotowanie

Karpia sprawić, umyć, odciąć głowę i płetwy (nie wyrzucać ich). Pokroić w dzwonka o szerokości około 4 cm, a następnie opłukać, posolić i odstawić.
Wywar: cebule pokrojoną w dużą kostkę oraz głowę i płetwy ryby zalać wodą. Przyprawić solą, cukrem i gotować wywar przez około 20 - 30 minut. Uważać, aby nie doprowadzić do wrzenia wywaru. Po 30 minutach dodać karpia pokrojonego w dzwonka i ponownie gotować przez około 25 minut na bardzo wolnym ogniu.

Z wywaru wyjąć płetwy, głowę, większe ości oraz dzwonka ryby. Płetwy, głowę i ości wyrzucić, a porcje ryby lekko ostudzić i ułożyć na półmisku tak, aby potrawa przybrała kształt ryby. W wywarze pozostawić tylko cebulę.

Galareta: wywar z cebulą przetrzeć przez sito, dodać sparzone rodzynki, sól i pieprz. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach zimnej wody (można dodać więcej wody, jeżeli żelatyna będzie za gęsta) i wymieszać z połową szklanki gorącego wywaru.

Żelatynę wlać do pozostałego wywaru i zamieszać. Podgrzewać powoli, aż do momentu wrzenia. Pozostawić do ostygnięcia i chłodną galaretą zalać rybę. Z wierzchu można posypać karpia rodzynkami. Półmisek z rybą odstawić w chłodne miejsce.
Podawać z chrzanem i pszennym pieczywem.

1 komentarz:

  1. Zawsze miałam ochotę zrobić karpia w galarecie ale jakoś nigdy do tego nie doszło, teraz to już chyba zrobię bo ten przepis a zwłaszcza karpik wygląda smakowicie:)))
    Pozdrawiam cieplutko!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf