- 500 ml miodu płynnego
- 250 ml wody
- 100 g cukru
- 1 opakowanie przyprawy do pierników (przyprawa korzenna)
- 250 g margaryny
- 5 jajek
- 100 g zmielonych orzechów
- 3 i 1 szklanki mąki
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g margaryny do wysmarowania formy
- 2 łyżki bułki tartej
- orzechy włoskie do posypania polewy
Masa
- 1 litra mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Na małym ogniu podgrzać miód. Zagotować wodę i dodać do miodu. Mieszać, dodawać stopniowo cukier. Dodać przyprawę do piernika i margarynę. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Następnie wsypać orzechy. Żółtka oddzielić od białek i dodać je do wystudzonej masy. Wsypać mąkę i sodę. Wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem.
Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylać 1/3 ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°. Piec przez około 20 - 25 minut. Później upiec kolejną porcję i potem następną, tak aby otrzymać 3 placki.
Mleko zagotować z mąką pszenną, ziemniaczaną oraz cukrem waniliowym, a następnie cały czas mieszać, dodawać cukier puder z masłem. Gotować aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając.
Przygotowaną masą przekładać placki i nałożyć ją na wierzch ciasta. Na koniec polecam posypać ciasto rozdrobnionymi orzechami. Odstawić miodownik na 2 godziny w chłodne miejsce, aby masa stężała. Smacznego!
Hmm pychota, az ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuń