sobota, 16 listopada 2013

Miodownik

Składniki

  •     500 ml miodu płynnego
  •     250 ml wody
  •     100 g cukru
  •     1 opakowanie przyprawy do pierników (przyprawa korzenna)
  •     250 g margaryny
  •     5 jajek
  •     100 g zmielonych orzechów
  •     3 i 1 szklanki mąki
  •     3 łyżeczki sody oczyszczonej
  •     50 g margaryny do wysmarowania formy
  •     2 łyżki bułki tartej
  •     orzechy włoskie do posypania polewy



Masa

  • 1 litra mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru



Przygotowanie

Na małym ogniu podgrzać miód. Zagotować wodę i dodać do miodu. Mieszać, dodawać stopniowo cukier. Dodać przyprawę do piernika i margarynę. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia.  Następnie wsypać orzechy. Żółtka oddzielić od białek i dodać je do wystudzonej masy. Wsypać mąkę i sodę. Wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem.
Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylać 1/3 ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°. Piec przez około 20 - 25 minut. Później upiec kolejną porcję i potem następną, tak aby otrzymać 3 placki.
Mleko zagotować z mąką pszenną, ziemniaczaną oraz cukrem waniliowym, a następnie cały czas mieszać, dodawać cukier puder z masłem. Gotować aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając.
Przygotowaną masą przekładać placki i nałożyć ją na wierzch ciasta. Na koniec polecam posypać ciasto rozdrobnionymi orzechami. Odstawić miodownik na 2 godziny w chłodne miejsce, aby masa stężała. Smacznego!

1 komentarz:

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf