środa, 13 listopada 2013

Brownie

Brownie przyjmuje formę płaskiego ciasta i jest podawane na ciepło i na zimno w postaci małych kwadratowych porcji. Brytyjska odmiana jest tak czekoladowa, że po krótkim podgrzaniu z kawałka ciasta zaczynała wypływać czekolada :)

Składniki potrzebne do upieczenia ciasta Brownie:

(Podane proporcje pozwalają przygotować duże ciasto na blasze o wymiarach ok. 60 na 30 cm. Często przygotowuję brownie z połowy podanych składników)

  •     dwie tabliczki dobrej gorzkiej czekolady (200 gram)
  •     1 kostka masła (ok 200 g)
  •     100 g mąki pszennej
  •     200 g cukru (zwykle przepisy podają większą ilość ale dla mnie to przesada, jeżeli mam to używam cukru trzcinowego)
  •     6 jajek
  •     opcjonalnie: garść grubo pokrojonych orzechów lub migdałów

Przygotowanie

* Przygotowanie brownie tylko za pierwszym razem wydaje się pracochłonne – przy odrobinie wprawy zajmuje to 10 do 15 minut.
Na małym ogniu postawić rondel z niewielką ilością wody, a następnie na rondel położyć szklaną miskę. W ten sposób gorąca para wodna szybko i sprawnie rozpuści co trzeba, a my unikniemy możliwości przypalenia czekolady.
Do miski wrzucić masło i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę.
Zawartość miski delikatnie wymieszać, kiedy masło z czekoladą zaczynają się topić. I tak aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy czekoladowej.
Po uzyskaniu jednolitej masy odstawić miskę z czekoladą na bok do ostygnięcia.
W drugiej misce ubić mikserem mąkę z cukrem i jajkami – aż do połączenia się składników w jednorodną masę (cukier nie musi się rozpuścić).
Do zmiksowanej masy wlać rozpuszczoną czekoladę z masłem, wrzucić dodatki (np. orzechy) i całość starannie wymieszać.
Następnie przelać masę brownie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno mieć 2 do 3 cm wysokości.
Brownie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piec przez 20 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na kwadratowe porcje i podać na różne sposoby, na ciepło i na zimo, z lodami, z owocami, z polewą czekoladową, z kofiturą i bitą śmietaną i saute.

1 komentarz:

  1. Boskie, cudownie wilgotne, mocno czekoladowe... Mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf